Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ na izredni seji o razmerah pri zdravljenju otrok s prirojenimi srčnimi napakami

torek, 22.5.2018

Ljubljana, 22. maja (STA) - Poslanci bodo na izredni seji danes razpravljali o razmerah na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Pobudo za sklic seje so podali poslanci SDS in NSi, za razpravo bodo imeli na voljo dobrih šest ur.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je 10. maja sporočilo, da so odpoved dali trije otroški kardiologi. Glede na njihov dvomesečni odpovedni rok bo UKC v začetku julija ostal brez lastnih otroških kardiologov. Takrat vodstvo UKC ni izključevalo ukinitve programa otroške kardiologije in s tem otroške srčne kirurgije, kar bi pomenilo, da bi vse otroke s srčnimi težavami poslali na zdravljenje v tujino.

Prejšnji teden pa so sporočili, da so podpisali pogodbo s petimi otroškimi intenzivisti s Hrvaške, dva sta tudi kardiologa. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec. Prav tako se dogovarjajo za sodelovanje še z nekaterimi domačimi in tujimi strokovnjaki. Sicer pa naj bi to področje kmalu prevzel Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik je bila pred sejo kritična do trenutnih rešitev ministrstva in vodstva UKC v okviru otroške srčne kirurgije.

Poslanci bodo danes opravili le razpravo, medtem ko o predlaganih priporočilih, ki so jih oblikovali v SDS in NSi, ne bodo glasovali, saj jih na matičnem parlamentarnem odboru niso potrdili.

Kolegij DZ pa bo danes določil datum izredne seje, na kateri bodo po vetu ponovno odločali o zakonu o nepremičninskem posredovanju in obravnavali poročilo preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v bankah. Predlagano je, da bo nova izredna seja DZ v četrtek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window