Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ljubljanski svetniki podprli vrsto prostorskih aktov

ponedeljek, 28.5.2018

Ljubljana, 28. maja (STA) - Ljubljanski mestni svetniki so se danes posvetili predvsem prostorskim aktom. Zeleno luč so prižgali spremembam izvedbenega in strateškega dela odloka o občinskem prostorskem načrtu, podprli so tudi osnutek sprememb, ki bodo Mercatorju omogočile selitev sedeža podjetja ter potrdili takso za obravnavanje pobud za spremembo namenske rabe prostora.

Ljubljanski mestni svetniki so se lotili sprememb in dopolnitev izvedbenega in strateškega dela odloka o občinskem prostorskem načrtu občine, za katerega so po besedah vodje občinskega odseka za prostorske planske akte Liljane Jankovič Grobelšek prejeli preko 3000 pobud, v času javne razgrnitve akta pa še okoli 1000.

Opozorila je na veliko problematiko parkirnih površin. Po besedah Jankovič Grobelškove upajo, da jo bodo med drugim rešili tako, da bodo več parkirnih površin namenili osebnim motornim vozilom. Omejili bodo tudi število oglasnih plakatov. Občina načrtuje omejitev oglaševanja na gradbiščnih ograjah in na slepih fasadah ter omejitev oglaševanja s svetlobnimi prikazovalniki.

Omenila je še rekreacijsko pot ob Savi, ki so jo bodo uredili tako, da ne bo več območja, kjer ne bi bila urejena.

Vodja svetniškega kluba SDS Mirko Brnič Jager se je ob začetku današnje seje med drugim zavzel za umik omenjene točke z dnevnega reda. Izpostavil je, da sta strateški in izvedbeni del neusklajena, kar je po njegovi oceni nedopustno. Svetniki pobude za umik točke niso podprli, prav tako ne dopolnil, ki jih je Brnič Jager predlagal pri omenjeni točki.

Svetniki so se lotili tudi podrobnega prostorskega načrta za območje tovorne železniške postaje v Mostah. Osnutek odloka, ki ga na željo Mercatorja pripravlja Ljubljanski urbanistični zavod, na območju med Letališko cesto in tovorno postajo v ljubljanskem BTC predvideva gradnjo Mercatorjevega logistično-distribucijskega centra in poslovne stavbe. Mercator se namerava tja preseliti iz stolpnice na Dunajski cesti, stavbo, v kateri imajo sedež sedaj, pa bodo po selitvi prodali.

Mercator bi v kotu Letališke ceste in Kajuhove ulice s poslovno stavbo gradil tudi manjšo trgovino in podzemno parkirno garažo. Ob poslovni stavbi je vzporedno z Letališko cesto predvidena gradnja logistično-distribucijskega centra, nad katerim bi bila prav tako dovoljena ureditev poslovnih prostorov.

Poleg Mercatorja sta sicer na območju lastnika več nepremičnin še družbi Kompas Shop in Slovenske železnice (SŽ), ki skupaj z družbo BTC načrtujejo gradnjo intermodalnega logističnega centra. Osnutek dokumenta med drugim predvideva tudi podaljšek Bratislavske ceste. Ta bo od križišča z Letališko cesto vodil mimo rezervoarjev Termoelektrarne toplarne Ljubljana in se priključil na Zaloško cesto.

Na seji so svetniki po hitrem postopku podprli tudi predlog odloka o določitvi takse za obravnavanje zasebnih pobud za spremembo namenske rabe prostora v občinskem prostorskem načrtu. Pobude so bile doslej brezplačne, občani pa bodo morali po novem za spremembo podrobnejše namenske rabe odšteti 250 evrov, za spremembo osnovne namenske rabe prostora pa 300 evrov.

Občinam so možnost zaračunavanja pobud prinesle spremembe zakona o urejanju prostora, ki bodo začele veljati 1. junija. Na občini računajo, da bo tudi na račun višine takse oklestili število zasebnih pobud, ki so v večini primerov po njihovem mnenju neutemeljene.

Po hitrem postopku so zeleno luč pokazali tudi odloku o določitvi stroškov lokacijske preveritve. Omejeni postopek prav tako uvaja sprememba zakona, občane pa bo stal od 1500 evrov za določanje obsega stavbnega zemljišča pri individualni poselitvi do 2500 evrov za odstopanje od prostorskih izvedbenih pogojev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window