Navigacija
Portal TFL

STA novice / Prihodnji teden v parlamentu: OZP na prvi seji o tožbi proti Hrvaški (ozadje)

nedelja, 8.7.2018

Ljubljana, 08. julija (STA) - DZ bo na izredni seji odločal o dopolnitvah zakona o zdravniški službi, s katerimi naj bi reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike. Na svoji prvi seji se bo sestal odbor za zunanjo politiko, ki bo razpravljal o tožbi proti Hrvaški zaradi neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča.

Na izredni seji o dopolnitvah zakona o zdravniški službi

DZ se bo v torek sestal na drugi izredni seji v novem sklicu DZ. Na njej bodo obravnavali dopolnitve zakona o zdravniški službi, s katerimi želi vlada oz. ministrstvo za zdravje zaradi pomanjkanja domačih strokovnjakov na področju otroške kardiologije olajšati zaposlitve strokovnjakov iz držav izven EU.

Predlog DZ obravnava po nujnem postopku, saj se z njegovim sprejemom mudi. Z dopolnitvami naj bi namreč reševali razmere na otroški kardiologiji ljubljanske pediatrične klinike, saj bodo odpravile nekatere ovire pri zaposlovanju tujih zdravnikov specialistov v Sloveniji.

Predlagano zakonsko besedilo je že obravnaval novoustanovljeni skupni odbor, ki je dopolnitve podprl brez glasu proti. Je pa poslanska razprava ob tem postregla s številnimi kritikami na račun ministrstva, da se je reševanja razmer na področju otroške kardiologije lotilo z "gasilskim ukrepom", ker ni pravočasno poskrbelo za sistemske ukrepe.

Odbor je v predlog vnesel tudi dopolnila, ki jih je pripravilo ministrstvo na podlagi pripomb zakonodajno-pravne službe. Med drugim so jasneje določili krog posameznikov, za katere se bo zakonska določba uporabljala retroaktivno.

Odbor za zunanjo politiko na prvi seji o tožbi proti Hrvaški

Na prvi seji se bo sestal novoustanovljeni odbor za zunanjo politiko. V ponedeljek bo za zaprtimi vrati razpravljal o tožbi proti Hrvaški na Sodišču EU zaradi njenega neizvajanja odločitve arbitražnega sodišča o meji med državama.

Odhajajoča vlada je namreč 21. junija sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na sodišču EU z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta. O tem se je z vodji parlamentarnih strank pred tem dogovoril tudi premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, ki je sicer po novem član OZP.

Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je tedaj napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama, predvidoma do 10. julija, kar pomeni do torka. Vlada je sicer že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos dobila podporo v DZ, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje postopek vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

Odbor za zunanjo politiko bo zasedal tudi v petek, ko bo na skupni sej z odborom za zadeve EU obravnaval gradivo za zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve.

Časovnica dogajanja v parlamentu

PONEDELJEK, 9. 7.

10.00 zaprta seja odbora DZ za zunanjo politiko, na kateri bodo obravnavali informacijo o nadaljevanju aktivnosti v zvezi z uporabo pogodbe o delovanju EU zaradi zavračanja implementacije arbitražne razsodbe s strani Hrvaške https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=2FDF8803C3A96CD1C12582C2002B9847

TOREK, 10. 7.

12.00 izredna seja DZ, na kateri bodo obravnavali predlog zakona o dopolnitvah zakona o zdravniški službi https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=sej&uid=57525F47990EE5AFC12582C20029FB72

SREDA, 11. 7.

14.30 seja komisije DS za mednarodne odnose in evropske zadeve, na kateri bodo med drugim obravnavali predlog stališča RS do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o spremembi direktive o izboljšanju varnosti cestne infrastrukture http://www.ds-rs.si/sites/default/files/dokumenti/652-8.skl_.pdf

PETEK, 13. 7.

9.00 zaprta skupna seja odbora DZ za zunanjo politiko in odbora DZ za zadeve EU, na kateri bodo obravnavali gradivo za zasedanje Sveta EU za zunanje zadeve, ki bo 16. julija v Bruslju; https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=0ED80DA5D3C079B8C12582C20037CAAE
odbor za zunanjo politiko bo v nadaljevanju med drugim obravnaval še gradivo za zasedanje Sveta EU za kmetijstvo in ribištvo (16. 7. v Bruslju) in za zasedanje Sveta EU za splošne zadeve (20. 7. v Bruslju) https://www.dz-rs.si/wps/portal/Home/deloDZ/seje/evidenca?mandat=VIII&type=dt&uid=E57EE88AB35C3A94C12582C200388973

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window