Navigacija
Portal TFL

STA novice / V veljavi nova evropska pravila za boj proti pranju denarja

ponedeljek, 9.7.2018

Bruselj, 09. julija (STA) - V EU je danes začela veljati peta evropska direktiva o preprečevanju pranja denarja. Nova pravila prinašajo več preglednosti glede dejanskega lastništva podjetij in obravnavajo tveganja, povezana s financiranjem teroristov. Države članice bodo morale novo direktivo prenesti v pravni red do 10. januarja 2020.

Nova pravila krepijo sodelovanje in izmenjavo informacij med nadzorniki za področje preprečevanja pranja denarja in bonitetnimi nadzorniki, vključno z Evropsko centralno banko. Strožje zahteve glede preglednosti med drugim zadevajo poln javni dostop do registrov dejanskih lastnikov podjetij, večjo preglednost registrov dejanskih lastnikov trustov in povezanost obeh registrov so sporočili iz Bruslja.

Med pomembnimi izboljšavami so tudi omejitev uporabe anonimnih plačil s predplačniškimi karticami, vključno z menjalnimi platformami za virtualne valute v okviru pravil o preprečevanju pranja denarja, več zahtev glede preverjanja strank, zahteve po strožjem preverjanju tretjih držav z visokim tveganjem ter več pooblastil za nacionalne finančno-obveščevalne enote in tesnejše sodelovanje med njimi.

"To je nov, pomemben korak h krepitvi okvira EU za boj proti finančnemu kriminalu in financiranju terorizma. Ta boj bo s peto direktivo še bolj učinkovit. Zapreti moramo vse vrzeli, saj vrzeli v eni članici vplivajo na druge. Države članice zato pozivam, naj ostanejo zveste zavezam in čim prej posodobijo nacionalna pravila," je dejala evropska komisarka za pravosodje, potrošnike in enakost spolov Vera Jourova.

Evropska komisija je boj proti pranju denarja in financiranju terorizmu uvrstila med svoje prednostne naloge. Nova direktiva je tudi prva pobuda v okviru akcijskega načrta za okrepitev boja proti financiranju terorizma, predlaganega v luči večjih terorističnih napadih po Evropi v zadnjih letih, ter del obsežnejših prizadevanj za izboljšanje davčne preglednosti in preprečevanje davčnih zlorab po razkritju panamskih dokumentov.

Komisija je maja povabila evropske nadzorne organe v skupno delovno skupino za izboljšanje praktične koordinacije nadzora finančnih institucij glede preprečevanja pranja denarja. Delo skupine se je že začelo, prva izmenjava z državami EU pa je načrtovana za september.

V Sloveniji je DZ nov zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma sprejel oktobra 2016. Ta je med drugim prinesel vzpostavitev registra dejanskih lastnikov podjetij, znižal mejne vrednosti za sporočanje podatkov o gotovinskih transakcijah in uvedel poseben nadzor nad politiki in z njimi povezanimi osebami.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window