Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v postopke za služnost v javno korist na zemljiščih z ograjo

sreda, 11.7.2018

Ljubljana, 11. julija (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela sklep o ugotovitvi javne koristi za ustanovitev služnosti na obmejnih zemljiščih, kjer je postavljena ograja. Služnost v javno korist bodo ustanovili za 10 let, jo pa lahko kadarkoli ukinejo, če ne bo več potrebna. Odškodnine lastnikom bodo predvidoma znašale dva milijona evrov, so sporočili z vlade.

Za vzdrževanje javnega reda in obvladovanje migrantskega toka konec leta 2015 so za varovanje zunanje schengenske meje na meji s Hrvaško postavili ograjo, ki pa stoji tudi na zasebnih zemljiščih. Pravno podlago je omogočil zakon o nadzoru državne meje, ki določa, da lahko policija za uspešno izvedbo nalog uporablja zemljišča in vodne površine ne glede na lastništvo, pri čemer morajo lastniki in posestniki policiji omogočiti prost dostop in gibanje za nemoteno opravljanje nalog nadzora državne meje.

Ker s postavitvijo ograje vendarle posegajo v ustavno pravico do lastnine, zakon določa tudi upravičenost do nadomestila lastniku oziroma uporabniku zemljišča. Prav tako pa določa tudi omejitev lastninske pravice s služnostjo v javno korist, če je za nadzor državne meje "potrebna trajnejša in nepretrgana uporaba zemljišč, ki otežuje redno rabo zemljišča in traja dlje kot 24 mesecev".

Javno korist za ustanovitev služnosti in obdobje obremenitve s služnostjo v javno korist ugotovi vlada s sklepom, kar je storila danes, notranje ministrstvo pa v šestih mesecih po sprejetju sklepa začne postopke za ustanovitev služnosti v javno korist. Tako bodo predvidene postopke začeli izvajati še letos, so po seji vlade zapisali na spletni strani ministrstva.

Kot so pojasnili, bo višina odškodnine določena za celotno 10-letno obdobje obremenitve zemljišča s služnostjo v javno korist in se bo izplačevala na letni ravni za preteklo leto. Na letni ravni strošek odškodnin ocenjujejo na okoli 200.000 evrov, oziroma v desetih letih na dva milijona evrov. Proračun pa bodo obremenili še stroški vodenja postopkov, ki jih ocenjujejo na 100.000 evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window