Portal TFL

STA novice / V javni obravnavi predloga novel zakonov o DDV in davku od dohodkov pravnih oseb

četrtek, 19.7.2018

Ljubljana, 19. julija (STA) - Ministrstvo za finance je v sredo v javno obravnavo posredovalo predloga novel zakonov o davku na dodano vrednost (DDV) in davku od dohodkov pravnih oseb. S predlogoma se v slovensko zakonodajo prenašajo evropske direktive, ki jih država mora prenesti do konca leta, so sporočili z ministrstva, kjer bodo predloge sprejemali do 1. septembra.

Spremembe novele zakona o DDV v slovenski pravni red prenašajo določbe dveh evropskih direktiv glede obravnave kuponov in nekatere obveznosti glede DDV, ki veljajo za opravljanje storitev in prodajo blaga na daljavo. Gre za obveznosti pri opravljanju telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev, kadar se te storitve opravljajo osebam, ki niso davčni zavezanci.

Predlog zakona v delu, ki se nanaša na obravnavo kuponov, vsebuje določbe, s katerimi se kupone ločuje od inovativnih plačilnih sistemov in se zagotavlja nevtralnost obdavčenja. V delu, ki se nanaša na opravljanje telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronskih storitev končnim potrošnikom v drugih državah članicah, pa vsebuje poenostavljena pravila za plačevanje DDV ter izdajanje računov za te storitve.

Poleg tega se do 30. junija 2022 podaljšuje veljavnost sektorskega mehanizma obrnjene davčne obveznosti za prenos pravic do emisije toplogrednih plinov, ukinjajo pa se tudi nekatere obveznosti zavezancev do davčnega organa.

Določbe obeh direktiv je treba v nacionalno zakonodajo prenesti najpozneje do 31. decembra, uporabljati pa se morajo začeti z januarjem 2019.

Predlog novele zakona o davku od dohodkov pravnih oseb v slovenski pravni red prenaša evropsko direktivo o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, ki neposredno vplivajo na delovanje notranjega trga, v delu, ki se nanaša na splošno pravilo proti zlorabam in pravilo glede nadzorovanih tujih družb. Omenjena instituta je treba v slovenski pravni red prenesti najpozneje do konec decembra.

Omenjena direktiva uvaja pravila, veljavna za vse davčne zavezance, zavezane za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb v državah članicah. Ukrepi, določeni v omenjeni direktivi, sledijo ukrepom, ki so bili sprejeti tudi na ravni Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj ter skupine G20 v okviru projekta boja proti zmanjševanju davčne osnove s prenosom dobička, poznanega kot BEPS (Base erosion and profit shifting), so še navedli na ministrstvu.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window