Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za informacijsko varnost bo začasno pristojen urad za varovanje tajnih podatkov

četrtek, 26.7.2018

Ljubljana, 26. julija (STA) - Vlada, ki opravlja tekoče posle, je uradu za varovanje tajnih podatkov dodelila tudi naloge s področja informacijske varnosti. Te bo urad opravljal do ustanovitve nove uprave za informacijsko varnost, ki bo z delovanjem začela najpozneje leta 2020.

Zakon o informacijski varnosti, ki ga je DZ sprejel aprila letos, namreč na novo ureja pristojnosti, naloge, organizacijo in delovanje pristojnega nacionalnega organa za informacijsko varnost, ki bo kot organ v sestavi ministrstva, pristojnega za informacijsko družbo, začel z delovanjem najpozneje do 1. januarja 2020.

Do pričetka njegovega delovanja pa bo naloge s področja informacijske varnosti, kot je določil zakon, opravljal urad za varovanje tajnih podatkov. Vlada je uradu dodala tudi naloga kriptografske zaščite podatkov,

Poleg novih nalog bo urad za varovanje tajnih podatkov opravljal tudi vse dosedanje naloge na področju tajnih podatkov in kibernetske varnosti,in sicer vse do začetka delovanja uprave za informacijsko varnost.

V ta namen je vlada danes tudi dopolnila skupni kadrovski načrt organov državne uprave za leto 2018 ter uradu za varovanje tajnih podatkov omogočila zaposlitev dveh uslužbencev, ki bosta skrbela za področje informacijske varnosti.

Prav tako je vlada spremenila uredbo o organih v sestavi ministrstev ter v sestavo ministrstva za javno upravo dodala omenjeno upravo za informacijsko varnost.

Zakon o informacijski varnosti sicer med drugim določa ukrepe za varnost omrežij in informacijskih sistemov, ki so bistvenega pomena za nemoteno delovanje države v vseh varnostnih razmerah, ter za zagotavljanje kibernetske obrambe v Sloveniji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window