Portal TFL

STA novice / V Eko krogu znova opozorili na nesprejemljivo uredbo o hrupu (dopolnjeno)

četrtek, 4.10.2018

Zagorje ob Savi, 04. oktobra (STA) - Nevladna organizacija Eko krog je danes znova opozorila na po njihovem sporno uredbo o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, ki jo je konec junija sprejela prejšnja vlada. Čudi jih tudi odziv nove vlade, ki se ne zmeni za poziv ustavnega sodišča za začasno zadržanje izvrševanja uredbe. Minister Jure Leben sicer napoveduje njene spremembe.

Uredba je po mnenju predstavnikov omenjene okoljske nevladne organizacije sporna, ker mnogim obstoječim virom ukinja aktivni status vira ter omiljuje dovoljene vrednosti hrupa. Kot so na današnji novinarski konferenci zatrdili predstavniki Eko kroga, je vlada v odstopu niti ne bi smela sprejeti, saj pri tem ne gre za tekoče posle.

Ker je torej prejšnja vlada uredbo sprejela "v medijski senci in skoraj tri tedne po volitvah", so v Eko krogu takoj vložili pobudo za presojo ustavnosti te uredbe. Ob presojanju njihove pobude je ustavno sodišče medtem že novi vladi poslalo pobudo za oceno ustavnosti in zakonitosti s predlogom za začasno zadržanje izvrševanja uredbe.

Vendar se je po informacijah Eko kroga vlada na svoji prvi dopisni seji 19. septembra presenetljivo postavila proti navodilu ustavnega sodišča, saj je mnenja, da pogoji za začasno zadržanje izvrševanja uredbe niso izpolnjeni, pobudniki pa da ne izkazujejo pravnega interesa za vložitev pobude za oceno ustavnosti.

V Eko krogu so zato danes povedali, da so prepričani, da je ustavno sodišče več kot sposobno ugotoviti, kdaj je potreben in izkazan pravni interes, preden poda predlog državnemu organu.

"Če procesne predpostavke, kot so pravni interes, roki in podobno, ne bi bile izpolnjene, bi ustavno sodišče zagotovo že samo zavrglo pobudo. Izvršna veja oblasti se ne sme postavljati nad vrhovnega predstavnika sodne veje oblasti, saj s tem ruši državno ureditev delitve oblasti na sodno, izvršno in zakonodajno," so prepričani v zagorski okoljski organizaciji.

Ob tem so spomnili, da je okoljski minister Jure Leben na zaslišanju pred pristojno parlamentarno komisijo ob prevzemanju ministrstva obljubil dialog s civilno družbo, okolje pa da bo postavil na prvo mesto.

Ker naj bi menil tudi, da omenjena uredba, ki jo je sprejela prejšnja vlada, ni optimalna, so v Eko krogu pričakovali, da se bo odločno zavzel za okolje in njeno ukinitev. Nevladni organizaciji se zdaj postavlja vprašanje, kakšno stališče je zastopal Leben na omenjeni dopisni seji vlade ter kdo so bili akterji, ki so odgovorni za takšen odziv vlade na poziv ustavnega sodišča.

Na ministrstvu za okolje in prostor so za STA pojasnili, da je področje dovoljenih vrednosti hrupa v Sloveniji po Lebnovi oceni necelovito urejeno, zato napoveduje "prepotrebne" spremembe. Direktorat za okolje bo po pojasnilih ministrstva v sodelovanju z eno izmed držav članic EU pripravil spremembe uredbe o mejnih vrednostih kazalcev hrupa v okolju, so pojasnili na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window