Navigacija
Portal TFL

STA novice / Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki o pogojih za finančno razvito Slovenijo

torek, 11.12.2018

Ljubljana, 11. decembra (STA) - Najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjaki po izboru portala Tax-Fin-Lex - Ivan Simič, Marjan Odar in Klemen Jaklič - so na današnji podelitvi priznanj spregovorili o pogojih, ki bi morali biti izpolnjeni, da bi Slovenija postala finančno razvita. Menili so, da je pred državo veliko izzivov, vlada pa se je dela lotila na napačnem koncu.

Direktorica družbe Tax-Fin-Lex Zlata Tavčar je na podelitvi priznanj v Ljubljani ocenila, da se ugled gradi dolga leta, vendar se ga hitro lahko izgubi. Ugled je odgovornost za vsa pretekla dejanja, pa tudi za prihodnja, je dejala. V pogovoru z letošnjimi nagrajenci pa je spregovorila predvsem o pogojih za nastanek finančno razvite države.

Ustavni sodnik Jaklič je dejal, da je gospodarski razvoj mogoč le v okolju svobodne družbe in izbire, saj je za svobodno gospodarsko pobudo in finančne trge nujno delovanje demokratičnega sistema. Po njegovih besedah je pomemben tudi personalni sestav institucij, ki imajo nadzor nad finančnim in gospodarskim sistemom - če tega nimamo, v takšnem kalnem okolju, tudi gospodarstvo ne more biti učinkovito. Med nujnimi pogoji za razvoj in uspešno gospodarstvo pa je, kot je dodal, pomembna tudi pravna predvidljivost.

Z njim se je strinjal tudi nekdanji direktor davčne uprave in davčni svetovalec Simič. V pogovoru je ocenil, da se je vlada na napačnem koncu lotila spreminjanja davčne politike. "Enostavno ne vemo, kaj se bo zgodilo, mnogi pa čakajo, tudi tujci," je dejal. Moti ga, da v državi nimamo predvidljive davčne zakonodaje, ki bi bila stimulativna za davčne zavezance.

"Škoda mi je energije in časa, da ljudi prepričujem v nekaj, če se ne spoznajo na davke," je dejal. Ponovil je, da z vlado sicer nima namena sodelovati na področju priprave davčne politike. Misli, da bi bilo to izguba časa, zato je bolje, da ta čas posveti teku ali kolesarjenju.

Direktor Inštituta za revizijo Odar je ocenil, da na področju računovodstva prihaja do vse preveč kompliciranja. "Predpisujemo cel kup neživljenjskih zahtev," je dejal. Vsi trije so se ob naštevanju težav, s katerimi se srečujejo podjetniki, strinjali, da bi na splošno v državi potrebovali več zdrave kmečke pameti. "Včasih si želim več strokovnosti na vseh področjih," je dejal Odar. Ob tem pa je dodal, da imamo v Sloveniji, kljub temu, da so bili vsi trije nagrajenci danes "malo kritični do vsega", zelo visoko kakovost življenja.

Registrirani uporabniki portala Tax-Fin-Lex so najuglednejše strokovnjake izbrali že 13. leto zapored. Uporabniki portala so Odarja in Jakliča za najuglednejša strokovnjaka na njunih področjih imenovali že lani. Naziv najuglednejšega davčnega strokovnjaka pa je pripadel Marianu Wakounigu.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window