Navigacija
Portal TFL

STA novice / Danes se začne v celoti uporabljati zakon o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih

torek, 1.1.2019

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Z današnjim dnem se začne v celoti uporabljati zakon o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih, ki ga je DZ sprejel marca lani. Zakon med drugim določa, da se bodo lahko sodni izvedenci in cenilci pri izdelavi strokovnih mnenj za trg sklicevali na svoj status sodnega izvedenca oziroma cenilca.

Zakon naj bi na splošno celovito uredil področje sodnih izvedencev, sodnih cenilcev in sodnih tolmačev, kar je bilo do zdaj urejeno v zakonu o sodiščih.

Po zakonu se bodo lahko sodni izvedenci in cenilci predstavljali kot sodni izvedenci oziroma cenilci tudi, ko bodo opravljali tržno dejavnost in ne zgolj pri dejavnosti za sodišče. To so pred časom že lahko počeli, a jim je bilo nato s spremembami zakona prepovedano.

Z zakonom naj bi tudi dvignili kakovost in strokovnost dela sodnih izvedencev ter okrepili nadzor nad njihovim delom. Tako naj bi zakon zagotovil boljše preverjanje ohranjanja strokovne usposobljenosti sodnih izvedencev, cenilcev in tolmačev ter prinesel smernice, ki jih morajo upoštevati pri svojem delu. Uvaja tudi nabor sankcij, ki so mogoče, če svojega dela ne opravljajo dovolj vestno.

Med drugim je zakon določil ustanovitev strokovnega sveta, ki bo najvišji strokovnousklajevalni organ na področju sodnega izvedenstva, cenilstva in tolmačenja. Svet bo vsakih pet let pregledal njihova potrdila s strokovnih izobraževanj in usposabljanj in jih vsebinsko ovrednotil.

Določbe, ki se nanašajo na ustanovitev strokovnega sveta, so se sicer začele uporabljati že v začetku maja, ko so stekli tudi postopki za oblikovanje samega sveta, vse ostale določbe pa se začnejo uporabljati danes.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window