Navigacija
Portal TFL

STA novice / Zaposlenim v javnem sektorju z novim letom prvi plačni razred povišanja

torek, 1.1.2019

Ljubljana, 01. januarja (STA) - Večina javnih uslužbencev bo z novim letom deležna izboljšanja plač. Stavkovni sporazumi in dogovor o plačah, ki so jih vlada in sindikati javnega sektorja podpisali v začetku decembra, namreč s 1. januarjem predvidevajo prvi plačni razred povišanja. Povišanje bo tako prvič upoštevano februarja, pri izplačilu januarskih plač.

En plačni razred, ki za posameznika pomeni približno štiriodstoten dvig plače, pridobivajo vsi zaposleni v javnem sektorju z izjemo zdravnikov, funkcionarjev in direktorjev. Nekaterim javnim uslužbencem pa se bodo plače izboljšale za dva, tri ali celo štiri plačne razrede, vendar ne takoj z novim letom, ampak postopno do septembra 2020.

Za zaposlene na delovnih mestih do vključno 26. plačnega razreda bo januarski dvig za en plačni razred edino povišanje. Izjema so le tisti, ki v okviru odprave plačnih anomalij v letu 2017 še niso bili deležni nikakršnega izboljšanja in bodo skupaj pridobili dva plačna razreda. Prav tako za dva plačna razreda se bodo plače dvignile večini nad 26. plačnim razredom. Drugi plačni razred povišanja bo uveljavljen novembra.

Z novembrom bodo diplomirane medicinske sestre v intenzivni terapiji III, diplomirane babice v porodnem bloku ali intenzivni terapiji III in diplomirane babice v neonatalnem oddelku dobile tudi dodatni, tretji plačni razred povišanja. Učitelji, ki opravljajo delo razrednika, pa se bodo za plačni razred višje plače zaradi opravljanja razredniškega dela razveselili s septembrom. Prav tako s septembrom bodo višji dodatki na nočno, nedeljsko in praznično delo za zaposlene, ki delajo v takšnem, manj ugodnem delovnem času.

Sicer pa vlado in sindikate tudi v letošnjem letu čaka precej dela. Med drugim so se zavezali, da bodo letos preučili določbe glede redne delovne uspešnosti in poskušali oblikovati kriterije, s katerimi bi postopek poenostavili in v večji meri dosegli, da so res nagrajeni javni uslužbenci, ki dosegajo nadpovprečne rezultate.

Prav tako bodo letos pripravili pregled sistemov napredovanj ter ugotovijo morebitne neupravičene razlike med in znotraj dejavnosti, v 90 dneh od podpisa sporazuma pa bodo začeli pogajanja o normativih delih kolektivnih pogodb dejavnosti, ki teh še nimajo.

V ločenih pogajanjih z vlado sta policijska sindikata poleg dviga za en plačni razred in višjih dodatkov, ki za policiste veljalo s splošnim sporazumom, dogovorila še, da bodo v naslednjih treh mesecih naročili analizo zunanje neodvisne institucije, ki bo po dogovorjenih kriterijih ocenila zahtevnost in primerljivost poklica policista, ter se zavezali, da bodo rezultate analize spoštovali pri dvigu plač.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window