Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada zavrnila predlog sindikata občinskih redarjev za poklicno kolektivno pogodbo

četrtek, 10.1.2019

Ljubljana, 10. januarja (STA) - Sindikat občinskih redarjev Slovenije je na vlado naslovil predlog za sklenitev kolektivne pogodbe za občinske redarje, ki pa ga je vlada zavrnila. Kot so pojasnili v sporočilu po seji vlade, so pravice in obveznosti občinskih redarjev iz delovnega razmerja urejene v veljavnih predpisih in kolektivnih pogodbah.

"V skladu s sistemsko ureditvijo pravic in obveznosti javnih uslužbencev iz delovnega razmerja ter enotnim plačnim sistemom javnih uslužbencev so pravice in obveznosti občinskih redarjev iz delovnega razmerja urejene v veljavnih predpisih in kolektivnih pogodbah dejavnosti," so zapisali v sporočilu.

Kot so navedli, so po mnenju sindikata občinski redarji z uvedbo plačnega sistema v javnem sektorju v primerjavi z ostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami pridobili najmanj, poklic občinskega redarja pa se je brez socialnega dialoga uvrstil v plačno lestvico nižje kot ostale pooblaščene uradne osebe.

Vlada je v odgovoru pojasnila, da poleg zakona o javnih uslužbencih pravice in obveznosti občinskih redarjev iz delovnega razmerja urejata tudi zakon o delovnih razmerjih in kolektivna pogodba za negospodarske dejavnosti. Pogoje za opravljanje nalog pooblaščenih uradnih oseb občinskega redarstva natančneje določa zakon o občinskem redarstvu. Plače občinskih redarjev pa so urejene v skladu z zakonom o sistemu plač v javnem sektorju in kolektivno pogodbo za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti.

Vlada je izpostavila, da je v zakonu o sistemu plač v javnem sektorju posebej določeno, da se delovna mesta oz. nazivi v plačnih skupinah D, E, F, G, H, J in K ter v plačnih podskupinah C1, C2, C3, C5 in C6 uvrščajo v plačne razrede s kolektivno pogodbo dejavnosti. S kolektivnimi pogodbami poklicev pa se lahko uvrščajo v plačne razrede delovna mesta in nazivi za področje visokega šolstva, znanosti in tistih poklicev, za katere je bila ob sprejemu tega zakona že sklenjena poklicna kolektivna pogodba.

Po navedbah vlade je v okviru pogajanj za sklenitev aneksa št. 3 h kolektivni pogodbi za državno upravo, uprave pravosodnih organov in uprave samoupravnih lokalnih skupnosti iz leta 2017 posebna pozornost namenjena pooblaščenim uradnim osebam, kamor sodijo tudi občinski redarji.

Z odpravo anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov so se občinskim redarjem povišale osnovne plače za dva plačna razreda, kar velja za veliko večino pooblaščenih uradnih oseb. V nabor delovnih mest, na katera se lahko razporejajo zaposleni, ki opravljajo delo občinskega redarja, pa so se vključila štiri nova delovna mesta in sicer delovno mesto občinskega redarja višjega svetovalca, delovno mesto občinskega redarja svetovalca, delovno mesto občinskega redarja vodje skupine in delovno mesto višjega občinskega redarja.

Navedena nova delovna mesta so posledica ugotovitev v pogajalskem procesu, da je za izvajanje nalog in novih zakonskih pooblastil občinskega redarstva treba oblikovati delovna mesta višje stopnje zahtevnosti, ker se pri izvajanju nalog občinskega redarstva izvajajo tudi prekrškovni postopki, prav tako pa je v večjih občinah treba zagotoviti ustrezno vodenje in organizacijo dela, so še zapisali v sporočilu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window