Navigacija
Portal TFL

STA novice / Znotraj EU kmalu brez dvostranskih investicijskih sporazumov

četrtek, 17.1.2019

Bruselj, 17. januarja (STA) - Evropska komisija je danes naznanila, da bodo vse države članice prekinile medsebojne dvostranske naložbene pogodbe v EU. Da so te pogodbe nezakonite, je lani odločilo Sodišče EU v primeru Achmea.

"Države članice EU so se zavezale, da bodo prekinile vse medsebojne dvostranske naložbene pogodbe v EU," so danes sporočili iz Bruslja.

Komisija že dolgo trdi, da te pogodbe niso skladne s pravom EU, saj vsebujejo mehanizme za reševanje sporov, ki so v nasprotju z evropskimi pravili in ki diskriminirajo vlagatelje v EU. Pravo EU ob tem določa zaščito vseh vlagateljev EU proti nezakonitemu poseganju držav članic, kar zagotavlja njihovo enako obravnavo.

Vlagatelji EU se ob tem ne morejo zanesti na različne notranje dvostranske naložbene pogodbe, sklenjene med dvema državama EU. To je potrdilo tudi Sodišče Evropske unije v sodbi marca 2018 v zadevi Achmea, so dodali v sporočilu za javnost.

Komisija je po tej sodbi okrepila dialog z vsemi državami, ki so se sedaj zavezale, da bodo prekinile vse dvostranske naložbene pogodbe. Zaveze bodo vlagateljem in arbitražnim sodiščem do prekinitve dvostranskih naložbenih pogodb zagotovile dodatno pravno varnost, prav tako pa naj bi preprečile nove arbitražne odločbe in postopke, ki ne bi bile v skladu s pravom EU, so še dodali.

Primer Achmea se je konkretno nanašal na sporazum med Nizozemsko in Slovaško. Ta je vključeval mehanizem reševanja sporov pred arbitražnim sodiščem, kar pa ni v skladu s pravom EU. S takim mehanizmom namreč ni mogoče zagotoviti, da bo o morebitnem sporu odločalo sodišče iz sodnega sistema unije, pri čemer lahko le tako sodišče zagotovi polno učinkovitost njenega prava, so takrat pojasnjevali na Sodišču EU.

S tem se obeta konec okoli 200 investicijskih sporazumov, sklenjenih med članicami EU. Na gospodarskem ministrstvu so marca lani pojasnili, da je Slovenija pred pristopom k EU sklenila 21 sporazumov o zaščiti naložb s sedanjimi državami članicami EU, in sicer z belgijsko-luksemburško ekonomsko unijo, Bolgarijo, Dansko, Nemčijo, Grčijo, Španijo, Francijo, Hrvaško, Litvo, Madžarsko, Malto, Nizozemsko, Avstrijo, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, Finsko, Švedsko, Veliko Britanijo, Slovaško in s Češko - ta zadnji je že prenehal veljati. Sporazumi vključujejo tudi določbe o reševanju naložbenih sporov, ki pa so v posameznih sporazumih različne, so še dodali takrat.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window