Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska zveza gradbenih delavcev s pritožbo proti Sloveniji zaradi nedovoljene državne pomoči

sobota, 2.2.2019

Bruselj, 02. februarja (STA) - Evropska zveza gradbenih in lesnih delavcev (EFBWW) je na Evropsko komisijo naslovila pritožbo proti Sloveniji, ker ta po njenem mnenju zagotavlja nedovoljeno državno pomoč podjetjem, ki delavce začasno pošiljajo na delo v tujino. S tem po njenih navedbah ovira notranji trg EU.

Slovenija je po ocenah EFBWW svojo nacionalno zakonodajo oblikovala tako, da so podjetja, ki delavce napotijo na začasno delo v tujino, "deležna znatnih olajšav pri plačilu prispevkov za socialno varnost". To jim omogoča, da storitve v tujini ponujajo ceneje kot doma, so v zvezi zapisali na svojih spletnih straneh.

Po mnenju predsednika EFBWW Dietmarja Schäfersa ni z avtonomijo, ki jo imajo države na tem zakonodajnem področju, nič narobe, "vendar pa države ne bi smele te neodvisnosti zlorabljati in podjetjem nuditi večjih finančnih ugodnosti pri poslovanju v tujini". Podjetja lahko po njegovih navedbah zaradi takšne zakonodaje prihranijo do 500 evrov mesečno na delavca; odvisno od države, v katero ga napotijo na delo.

Med letoma 2010 in 2016 se je število slovenskih delavcev, ki jih podjetja napotijo na delo v tujino, po navedbah zveze zvišalo s 25.000 na 164.226. Ti delavci so zaposleni predvsem v gradbeništvu v Nemčiji, Avstriji in Belgiji.

"Slovenija je za številne delavce iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije in Albanije trenutno nekakšno okno v Evropo za poceni delovno silo," so zapisali v zvezi in to označili kot dokaz, da je Slovenija sprejela politiko izvažanja poceni delovne sile.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window