Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo uradno za vpis klasičnega krasa na Unescov seznam

ponedeljek, 4.2.2019

Ljubljana, 04. februarja (STA) - Ministrstvo za okolje je uradno vložilo kandidaturo za vpis klasičnega krasa na seznam svetovne dediščine pri Organizaciji ZN izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Predlagano območje klasičnega krasa obsega 25.461 hektarjev, osrednji zavarovani območji pa sta Notranjski regijski park in Krajinski park Pivška presihajoča jezera.

Vplivno območje predlaganega območja obsega 58.339 hektarjev in leži v občinah Bloke, Cerknica, Logatec, Loška dolina, Pivka in Postojna, so sporočili z ministrstva za okolje in prostor. Uradno so kandidaturo vložili 25. januarja.

Klasični kras obsega vse najznačilnejše kraške pojave in izjemna kraška polja, kot so Cerkniško polje, Planinsko polje in niz Pivških presihajočih jezer, ki so tipičen primer nastanka in razvoja kraških polj. Nadalje vključuje vse najpomembnejše jame na tem območju (med njimi so Postojnska jama, Planinska jama, Križna jama in Nova Križna jama) in kraško dolino Rakov Škocjan.

Izjemna univerzalna vrednost klasičnega krasa se kaže v geoloških in geomorfoloških pojavih in procesih - kraških pojavih, jamskem živalstvu in razvoju krasoslovja kot znanosti, so poudarili na ministrstvu.

Po uradno vloženi kandidaturi bo stekel postopek preverjanja in ocenjevanja te kandidature s strani Centra za svetovno dediščino v Parizu in posvetovalnega telesa IUCN. Mnenje oziroma predlog za odločitev o vpisu bo znan maja prihodnje leto.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window