Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Levici za bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od 4. dneva bolezni naprej

sreda, 6.2.2019

Ljubljana, 06. februarja (STA) - V Levici želijo z zakonskimi spremembami urediti bolniško nadomestilo za samozaposlene v kulturi od 4. dneva bolezni naprej. "Ker nimajo delodajalca, nimajo bolniške in do 30. dneva bolezni ne dobijo nobenega nadomestila, zato so prisiljeni delati bolni, če pa ostanejo doma, nimajo sredstev za življenje," je dejala poslanka Levice Violeta Tomić.

Predlog novele zakona o uresničevanju javnega interesa v kulturi so po besedah Violete Tomić pripravili pred kulturnim praznikom, "ko se vsaj enkrat na leto zavemo, da sta pomembni kultura in umetnost". "Ampak ne smemo pa pozabiti, da ni kulture brez kulturnikov in ni umetnosti brez umetnikov. In ravno samozaposleni v kulturi vedno ob kulturnem prazniku dvignejo svoj glas, da bi opozorili nase," je dejala na novinarski konferenci.

Opozorila je, da tretjina samozaposlenih v kulturi živi pod pragom tveganja revščine in da gre za izjemno ogroženo in ranljivo skupino delavcev.

Da bi omogočili enakopravnejši dostop do zdravstvene in socialne varnosti, so v Levici pred petkovim kulturnim praznikom predlagali zakonske spremembe, po katerih bi imeli samozaposleni v kulturi pravico do bolniškega nadomestila že od 4. dneva bolezni naprej.

Poslanka je poudarila, da so takšno rešitev zapisali tudi v koalicijsko pogodbo in da se je tudi ministrstvo za kulturo strinjalo, da je to področje treba urediti. Ker samozaposleni nimajo delodajalca, naj bi vlogo delodajalca za samozaposlene v kulturi prevzelo ministrstvo, je še dejala Violeta Tomić. Višina tega nadomestila bi bila vezana na prispevke, ki jih samozaposleni plačujejo, in sicer bi tako kot pri redno zaposlenih znašala 80 odstotkov.

Predlog zakona bodo v Levici dali v javno obravnavo in sopodpis drugim poslanskim skupinam. Violeta Tomić pričakuje, da bodo glede na zaveze iz koalicijske pogodbe dobili soglasno podporo.

V Levici si sicer prizadevajo, da bi uredili nadomestilo za odsotnost zaradi bolniške za vse samozaposlene, zato nameravajo v prihodnje pripraviti tudi tovrstne ukrepe.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window