Navigacija
Portal TFL

STA novice / Leben v spremembe zakona o varstvu okolja z javnimi posveti

četrtek, 7.2.2019

Ljubljana, 07. februarja (STA) - Ministrstvo za okolje in prostor intenzivno pripravlja spremembe zakona o varstvu okolja, ki je krovni zakon na področju zaščite okolja v Sloveniji. Okoljski minister Jure Leben se želi v tem procesu posvetovati s čim širšim krogom deležnikov, zato bo ministrstvo v prihodnjih mesecih pripravilo pet javnosti odprtih posvetov.

Leben poudarja, da si ob snovanju sprememb zakonodaje na področju varstvu okolja želi "širok konsenz o ključnih spremembah, saj bodo le-te v prihodnosti bistveno vplivale na naš vsakdan". Zato okoljsko ministrstvo v prihodnjih dneh pripravlja javne posvete.

Prvi posvet, ki bo namenjen razpravi o ureditvi področja ravnanja z odpadki, se bo odvil prihodnjo sredo v sodelovanju z državnim svetom. "Cilj posveta je razprava o sistemski ureditvi na področju ravnanja z odpadki v Sloveniji, saj si nihče ne želi ponovitve situacije iz leta 2018, ko se je Slovenija praktično utapljala v odpadkih," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Zainteresirana in strokovna javnost bo zato razpravljala o vzpostavitvi učinkovitega sistema ravnanja s komunalnimi odpadki in njim podobnimi odpadki iz proizvodne in storitvene dejavnosti. Namen posveta je skupaj poiskati rešitve za izboljšanje ravnanja z odpadki skozi celoten proces od zbiranja, prevzema, prevoza, predelave in obdelave ter nenazadnje tudi odpreti razpravo o najboljših možnostih njihovega odstranjevanja, torej odlaganja ali termične obdelave. Prikazali bodo tudi primere dobrih praks v tujini.

V nadaljevanju se obetajo še štirje posveti. Drugi posvet bo 14. februarja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, namenjen pa bo strokovni razpravi glede prednosti in potencialnih nevarnosti energetske izrabe komunalnih odpadkov. "Gre za kontroverzno temo, ki v strokovni in laični javnosti buri nemalo duhov. Namen posveta je predvsem odpreti razpravo o termični obdelavi odpadkov, pri čemer bodo na posvetu sodelovali tudi predstavniki nevladnih organizacij," pravijo na ministrstvu.

Konec marca sledita še posveta na temo v preteklosti onesnaženih območij ter na temo uveljavitve načela onesnaževalec plača. V aprilu bo sledil zadnji v sklopu vsebinskih posvetov, in sicer o dimnikarskih storitvah, zlasti v luči prepoznavanja nujnosti evalvacije nove zakonodaje na tem področju ter pozivov stroke, da je mestoma zakon potreben vsebinskih dopolnitev in sprememb.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window