Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisija s priporočili za olajšan in varen čezmejni dostop do zdravstvenih podatkov

nedelja, 10.2.2019

Ljubljana, 10. februarja (STA) - Evropska komisija za varen dostop državljanov do njihovih elektronskih zdravstvenih kartotek v vseh državah članicah predlaga, naj članice EU sodelovanje razširijo na tri nova področja zdravstvenega varstva, in sicer na laboratorijske teste, poročila o odpustih in poročila o medicinskem slikanju.

Kot so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, imajo trenutno evropski državljani glede na državo zelo različne možnosti dostopa do elektronskih zdravstvenih evidenc v EU. Čeprav nekateri do dela svojih elektronskih zdravstvenih evidenc lahko dostopajo na nacionalni ravni ali čezmejno, pa imajo številni drugi omejen digitalni dostop ali digitalnega dostopa sploh nimajo. Zato je komisija pred dnevi pripravila priporočila, ki bodo olajšala čezmejni dostop, ki je varen in povsem v skladu s splošno uredbo o varstvu podatkov.

Države članice so že začele omogočati čezmejen dostop do nekaterih delov elektronskih zdravstvenih evidenc in njihovo izmenjavo. Od 21. januarja 2019 lahko finske državljanke in državljani kupujejo zdravila na e-recept v Estoniji, luksemburški zdravniki pa bodo kmalu lahko imeli dostop do povzetkov o čeških pacientih.

V novih priporočilih komisija pa predlaga, naj države članice to delo razširijo še na tri nova področja zdravstvenega varstva, in sicer na laboratorijske teste, poročila o odpustih in poročila o medicinskem slikanju. Hkrati pobuda utira pot za razvoj tehničnih specifikacij, ki bi jih bilo treba uporabiti pri vsaki izmenjavi zdravstvenih evidenc.

Dostop do popolnih in osebnih zdravstvenih evidenc v EU lahko ima za evropske državljane precejšnje koristi, so prepričani v komisiji. Med drugim bodo v primeru nesreče na potovanju v drugi državi članici EU zdravniki lahko imeli takojšen dostop do informacij o bolniku, na primer o kroničnih obolenjih, alergijah ali preobčutljivosti na določena zdravila. To lahko znatno izboljša njihovo zmožnost, da zagotovijo najbolj učinkovito in pravočasno zdravljenje.

Za razvoj izmenjave informacij bodo vzpostavili skupni postopek usklajevanja med Evropsko komisijo in državami članicami. Države članice bodo v okviru mreže e-zdravja vzpostavile praktične smernice za izvajanje in spremljanje njenega napredka.

Finska, Estonija, Luksemburg in Češka so že okrepile medsebojno sodelovanje pri izmenjavi podatkov o pacientih in e-receptih, do leta 2021 pa se bo pobudi pridružilo še 18 držav, leta 2021 tudi Slovenija.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window