Navigacija
Portal TFL

STA novice / Furs spremlja dogajanje glede brexita

ponedeljek, 11.2.2019

Ljubljana, 11. februarja (STA) - Finančna uprava RS (Furs) bo ne glede na scenarij izstopa Velike Britanije iz EU sprejela vse ukrepe za uspešno prilagoditev postopkov in sistemov. Gospodarske subjekte bodo o potrebnih spremembah sproti obveščali, da se bodo ti lahko pravočasno prilagodili, je Furs navedel v programu dela za letos.

"Ne glede na scenarij, kateremu se bo potrebno prilagoditi, bodo sprejeti vsi ukrepi za uspešno prilagoditev postopkov in sistemov," so zapisali in navedli, da bo uprava spremljala dogajanje glede izstopa in bo upoštevala navodila Evropske komisije za prilagoditev carinskih, davčnih in ostalih sistemov.

O ukrepih bodo gospodarske subjekte obveščali sproti prek spletne strani in strokovnih srečanj, so napovedali.

Furs pričakuje, da se bo z brexitom obseg izvoznih postopkov povečal za 6,7 odstotka, uvoznih postopkov pa za 3,7 odstotka.

Kakšni bodo postopki poslovanja gospodarskih subjektov z Veliko Britanijo, bo odvisno od morebitnega dogovora ob brexitu, o katerem se bosta EU in Velika Britanija še pogovarjala. Strani sta se v pogajanjih o brexitu dogovorili za 21-mesečno prehodno obdobje do konca leta 2020, v katerem naj bi dorekli prihodnje trgovinske in druge odnose. Prehodno obdobje bi bilo mogoče podaljšati za največ dve leti.

V primeru izstopa brez dogovora, t. i. trdega brexita, pa bi Velika Britanija postala tretja država in se tako na nobenem od področij ne bi več uporabljala pravila EU.

"Gospodarskim subjektom ne glede na dosedanji potek pogajanj v skladu s predvideno časovnico do dokončne potrditve načelnih dogovorov priporočamo pripravo na vse možne rezultate pogajanj," so januarja zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je januarja objavila oceno, da bi brexit brez dogovora ogrozil slovenski izvoz tako na Otok kot v druge članice unije.

Analitiki GZS so ocenili, da bi se izvoz v Veliko Britanijo v obdobju enega leta zmanjšal za do 20 odstotkov, bi se pa pozneje verjetno spet povečal. Izvoz blaga iz Slovenije na Otok se je po podatkih zbornice lani povečal za 11 odstotkov na 615 milijonov evrov, izvoz storitev pa za devet odstotkov na 210 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window