Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sindikat kmetov zahteva spremembe za lažjo gradnjo rastlinjakov

torek, 19.2.2019

Ljubljana/Grosuplje, 19. februarja (STA) - Za postavitev rastlinjaka, večjega od 150 kvadratnih metrov, je po novi gradbeni zakonodaji treba naročiti projektno dokumentacijo, pridobiti vsa soglasja in plačati komunalni prispevek, kar prinese visoke stroške, opozarja Sindikat kmetov Slovenije. Zato od resornega ministrstva zahtevajo spremembo področne uredbe.

Po ureditvi do 1. junija 2018 so se vsi rastlinjaki šteli za enostavne oz. nezahtevne objekte, po novi zakonodaji, ki se je začela uporabljati po tem datumu, pa je treba za rastlinjake, večje od 150 kvadratnih metrov, naročiti projektno dokumentacijo, pridobiti vsa soglasja in plačati komunalni prispevek, je, potem ko sindikat problematiko predstavil na novinarski konferenci v Grosupljem, STA povedal podpredsednik sindikata Roman Žveglič.

Navedel je primer kmeta, ki je želel postaviti rastlinjak velikosti 650 kvadratnih metrov. Projektna dokumentacija bi ga stala 3000 evrov, moral bi pridobiti soglasja, plačati bi moral tudi 7500 evrov komunalnega prispevka. S tem so stroški skupaj s stroškom rastlinjaka previsoki, da bi se vložek izplačal.

Zato se zavzemajo za spremembo uredbe o razvrščanju objektov. "Minister za okolje in prostor naj takoj popravi uredbo na staro stanje, da lahko slovenski kmetje začnejo postavljati rastlinjake in povečevati samooskrbo s slovensko zelenjavo," je poudaril.

Uredba stavbe za rastlinsko pridelavo velikosti do 25 kvadratnih metrov uvršča med enostavne objekte, stavbe velikosti do 150 kvadratnih metrov med nezahtevne objekte, stavbe velikosti nad 150 kvadratnih metrov pa med zahtevne objekte, če izpolnjujejo splošna merila za te objekte.

Žveglič pravi, da bi z rastlinjaki lahko povečali samooskrbo z zelenjavo. Ta je po podatkih statističnega urada v letu 2017 znašala 39 odstotkov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window