Navigacija
Portal TFL

STA novice / Minister Medved zagotovil informacijsko prenovo upravnih enot

sreda, 20.2.2019

Škofja Loka, 20. februarja (STA) - Minister za javno upravo Rudi Medved je z današnjim obiskom Škofje Loke začel serijo srečanj z načelniki upravnih enot in županov po Sloveniji. Po pogovoru z načelniki gorenjskih upravnih enot je izpostavil velik problem informatike in zagotovil, da se bodo lotili prenove informacijskega sistema.

"Upravne enote po vsej državi še vedno delajo na zelo zastareli opremi," je dejal minister in spomnil, da proces centralizacije informatike na državni ravni ni stekel, kot bi si želeli, ter da informacijski sistem in aplikacije delujejo slabše od želja. "Na ministrstvu je, da se nemudoma zagotovi tehnične ekipe, ki bodo na terenu vselej na razpolago, še zlasti sedaj, ko bomo informacijski sistem in strojno opremo vendarle prenavljali," je izpostavil in dodal, da to ni nadstandard, ampak ključno orodje za dobro delo.

Navedel je pozitiven primer vročilnic, za katere so sedaj v večjih upravnih enotah že posodobili sistem, ki s črtno kodo in skeniranjem omogoča, da uslužbenec za obdelavo stotih vročilnic namesto osem do devet ur porabi 50 minut. "To je sicer majhen drobec, ampak vreden pozornosti," je prepričan minister, ki je napovedal razširitev sistema na vse upravne enote in tudi na vhodno pošto.

Minister je z načelniki škofjeloške, kranjske, jeseniške, radovljiške, tržiške in kamniške upravne enote govoril tudi o drugih težavah, s katerimi se srečujejo pri svojem delu. "Te probleme na ministrstvu sicer poznamo, ampak smo jih želeli videti tudi v praksi, ker bomo tako lahko upravnim enotam veliko bolj učinkovito pomagali, saj so vendarle naš prvi in neposredni stik z državljani, ki od njih pričakujejo dobro in učinkovito storitev. Na nas pa je, da to omogočimo," je dejal Medved.

Povedal je, da upravne enote veliko prispevajo k odpravljanju administrativnih ovir, saj v neposrednem stiku ob izvajanju zakonodaje vidijo, kje so težave. Izsledke sporočajo ministrstvom in kar od 40 do 50 odstotkov pripomb rezultira v spremembi zakonodaje, je pojasnil minister.

Načelnik Upravne enote Škofja Loka Bojan Miklavčič je izpostavil, da so prav birokratske ovire glavne težave, s katerimi se ne srečujejo le uporabniki, temveč tudi zaposleni na upravnih enotah. Kar se tiče informatike, pa verjame, da imajo v ministru dobrega sogovornika, da jo spravijo na želeno raven.

Predstavil je tudi primer dobre prakse, in sicer t. i. šalterski sistem, po katerem stranke lahko stopijo h kateremukoli prostemu referentu in pri njem opravijo vso storitev od začetka do plačila takse. "Pri nas ta sistem uspešno teče, je pa plod večletnega dela in usposabljanja zaposlenih, saj mora posamezni referent poznati veliko področij. Vsekakor je to korak naproti strankam," je izpostavil Miklavčič.

Minister je na vprašanje o morebitni reorganizaciji upravnih enot v smislu ukinitev ali združevanja zagotovil, da o tem ne razmišljajo. Edina sprememba v zadnjem obdobju je bila ustanovitev skupnih finančnih služb, kar po njegovih besedah v praksi dobro deluje. "Nikakor pa nismo za neko hitro centralizacijo na vseh področjih," je izpostavil in dodal, da je na nekaterih drugih segmentih centralizacija zaradi nedodelanih postopkov prinesla kar nekaj težav.

Zagotovil je tudi, da nikjer po državi ne bodo ukinjali krajevnih uradov, čeprav ti finančno morda niso vedno upravičeni. Ključno je namreč, da so storitve čim bolj dostopne ljudem. Ponekod so sicer težave s kadrovsko podhranjenostjo, vendar, kot je povedal minister, to po posameznih upravnih enotah sproti rešujejo.

Po sestanku z načelniki upravnih enot se je minister srečal še z župani občin na Škofjeloškem zlasti na temo povprečnin.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window