Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pahor za sodnika na Sodišču EU predlaga Pavliho in Preka

petek, 22.2.2019

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes v državni zbor poslal predlog, da za dve sodniški mesti na Sodišču Evropske unije v Luxembourgu imenuje profesorja Marka Pavliho in vnovič že dosedanjega sodnika na tem sodišču Mira Preka.

Predsednik republike je predlog v DZ poslal v skladu z zakonom o predlaganju kandidatov iz Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč. Za Preka in Pavliho se je odločil "po presoji kandidatur, pridobljenih mnenjih in opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanskih skupin DZ", so sporočili iz Pahorjevega urada.

Na razpis ministrstva za pravosodje se je junija lani za položaj sicer prijavilo sedem kandidatov in tri kandidatke. Dosedanji drugi sodnik iz Slovenije, Marko Ilešič, se na razpis ni prijavil. Mnenje o kandidatih sta sicer podala tudi Sodni svet in vlada, predsednik pa je njuno mnenje prejel v novembru oz. decembru lani.

Oba kandidata za mesti sodnikov na splošnem oddelka Sodišča EU se bosta tudi predstavila javnosti. Kot so še sporočili iz predsednikovega urada, bosta predstavitvi potekali prihodnjo sredo, 27. februarja, v predsedniški palači. Najprej se bo predstavil profesor Pavliha, nato pa še sodnik Prek.

Prek, rojen leta 1965, je po izobrazbi doktor prava in se za sodniško mesto na Sodišču EU poteguje že tretjič. Prvič je bil na sodniško funkcijo na tem sodišču izvoljen oktobra 2006, maja 2013 pa ga je DZ izvolil za nov šestletni mandat.

Tudi pred sodniško funkcijo v Luxembourgu je opravljal delo, tesno povezano z uveljavljanjem evropskega pravnega reda. Bil je tudi član pogajalske skupine za pridružitveni sporazum in do leta 2003 član ožje pogajalske skupine za pristop Slovenije k EU. Bil je vodja projektov za prilagoditev evropski zakonodaji in evropsko integracijo na območju celotnega Zahodnega Balkana.

Tudi 56-letni Pavliha je doktor prava in je specialist zlasti za mednarodno pomorsko pravo. Je redni profesor prava in predava na fakulteti za pomorstvo in promet, pravni fakulteti in ekonomski fakulteti ljubljanske univerze ter na Inštitutu za mednarodno pomorsko pravo na Malti.

Bil je minister za promet in nato tudi poslanec in podpredsednik DZ. Znan je tudi kot publicist. Leta 2001 pa je dobil tudi priznanje Zveze društev pravnikov Slovenije za "pravnika leta" in tudi sicer velja za enega najbolj vplivnih slovenskih pravnikov.

Sodišče EU sicer zagotavlja upoštevanje prava pri razlagi in uporabi pogodb. Sestavljajo ga tri sodišča: sodišče, splošno sodišče in specializirana sodišča. Splošno sodišče ima najmanj po enega sodnika iz vsake države članice, ki imajo šestletni mandat.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window