Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kmetje lahko od danes oddajo vloge za letošnje subvencije

ponedeljek, 25.2.2019

Ljubljana, 25. februarja (STA) - Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja danes začenja kampanjo zbiranja vlog za kmetijske subvencije, ki jih morajo kmetje oddati do 6. maja. Tudi letos je obvezen elektronski vnos, samostojno ali pri kmetijskih svetovalcih oz. pooblaščencih.

Zamudniki bodo lahko vloge lahko oddali do 31. maja, a se izplačila zahtevkov in vlog za vsak delovni dan zamude znižajo. Izjema velja za tiste upravičence, ki bodo uveljavljali zahtevek za operacijo dobrobit živali - drobnica, ki morajo vlogo vložiti najkasneje do 3. maja. Vložitev vloge po tem datumu namreč ne omogoča izpolnjevanja pogojev.

Osnova za pravilno oddajo zahtevkov so urejeni osnovni podatki o kmetijah v raznih evidencah. Letošnja novost je med drugim ukinitev izjeme pri registraciji kmetijskih gospodarstev z enim prašičem. Vsa gospodarstva, tudi tista, ki redijo enega prašiča, se morajo po novem vpisati v evidenco imetnikov rejnih živali in registrirati kmetijsko gospodarstvo.

Novost je tudi, da se za ukrepe kmetijske politike za letošnje leto podatki o kopitarjih, denimo konjih, pridobijo neposredno iz centralnega registra kopitarjev. To pomeni, da morajo vlagatelji prošenj podatke o kopitarjih sporočiti v register pravočasno, sicer lahko ostanejo brez izplačila.

Pri podpori za zelenjadnice so se za subvencijsko leto 2019 spremenili določeni pogoji upravičenosti in način prijave v zbirni vlogi. Če želijo pridobiti za posamično površino pomoč za zelenjadnice, morajo kmetje namreč zelenjadnice na tej površini gojiti najmanj 60 dni. Datume morajo napovedati vnaprej v prijavi v zbirni vlogi, nova pravila pa jim bodo omogočila, da najmanj tri dni pred vnesenim datumom agenciji sporočijo morebitne spremembe v načrtovani pridelavi.

Mladi kmeti bodo morali na zahtevo Evropske komisije predložiti dokazilo, da dejansko upravljajo s kmetijo oz. imajo nadzor nad njo.

Novost je še pri kmetijsko-okoljskih plačilih, kjer je od letošnjega leta dalj spet mogoče vstopiti v operacijo reje lokalnih pasem. Tisti, ki bodo letos prvič vstopili v ukrep kmetijsko-okoljskih plačil, pa se morajo najpozneje do 5. maja udeležiti šesturnega programa prehodnega usposabljanja.

Prav tako je nekaj sprememb pri območjih z omejenimi dejavniki, kjer se je spremenil obseg teh območij. Nobeno od območij ni izpadlo, je pa nekaj novih. Pri navzkrižni skladnosti pa je nekoliko večje območje, na katerem se preverja zahteve standarda ohranjanja prostoživečih ptic.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je vse informacije, obrazce in druge podatke objavila tudi na posebni spletni podstrani Zbirna vloga 2019 ... od A do Ž. Tam lahko kmetje dostopajo tudi do vnaprej pripravljenega obrazca, ki vključuje podatke iz registra kmetijskih gospodarstev na dan 20. januar 2019 in druge pomembne podatke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window