Navigacija
Portal TFL

STA novice / Volilna opravila pred evropskimi volitvami že v teku, kljub zapletom tudi v Ljubljani

ponedeljek, 25.2.2019

Ljubljana, 25. februarja (STA) - Pred današnjim začetkom volilnih opravil za evropske volitve je pri imenovanju tajnikov okrajnih volilnih komisij v Ljubljani prišlo do zapletov. Ti po zagotovilih v. d. načelnika upravne enote Ljubljana Bojana Bunca na izvedbo volilnih opravil ne bodo vplivali.

Zapletlo se je namreč zaradi različnih stališč upravne enote in Državne volilne komisije (DVK) o podvajanju funkcij. DVK namreč vztraja, da ena oseba ne more biti tajnik oz. namestnik v več okrajnih volilnih komisijah. Po predlogu, ki so ga poslali z ljubljanske upravne enote, pa bi bili posamezni tajniki tudi v treh ali štirih komisijah hkrati.

DVK zato predlogu ni sledila v celoti. Dopustila je sicer, da je ena oseba lahko tajnik v eni komisiji, v drugi pa namestnik tajnika, a od stališča, da je posameznik lahko tajnik le ene komisije, ni odstopila. Da so popolnili vsa mesta, so zato v nekaterih primerih uradnike, sicer predlagane za namestnike tajnikov, imenovali za tajnike.

Na DVK je nato prispelo več zahtev za razrešitev z mest tajnikov ali namestnikov. DVK je o tem razpravljala na seji prejšnji teden in odločila, da jih ne bo razrešila. Z današnjim dnem so namreč že začeli teči roki za izvedbo volilnih opravil. Se je pa DVK obrnila na pristojnega ministra z opozorilom, da mora državna uprava zagotoviti kadre za opravljanje teh nalog.

Na ministrstvu za javno upravo so poudarili, da izvedba evropskih volitev, prav tako pa tudi vseh volilnih opravil, v Ljubljani in drugod po Sloveniji, v nobenem pogledu ni ogrožena. Minister Rudi Medved se je minuli teden ponovno sestal z Buncem in, kot so zapisali v sporočilu za javnost, zahteval, da do danes uredi vse potrebno, da bo bodo vsa volilna opravila stekla nemoteno.

Bunc je danes za STA povedal, da bodo volitve izpeljali kot vedno, zadeve že potekajo, nenazadnje morajo okrajne volilne komisije v sedmih dneh določitvi volišča. Delali bodo tako, kot so bili imenovani, je dejal.

Na ministrstvu pa so danes zapisali, da je Bunc danes zagotovil, da bodo "najkasneje do srede pripravili dopolnjen formalni predlog za imenovanje tajnikov in namestnikov tajnikov, skladno z zahtevami in sklepi DVK".

Za STA so na ministrstvu pojasnili tudi, da v primeru Ljubljane doslej ni bilo nobenih težav s tem, da je lahko ena oseba opravljala funkcijo tajnika v več okrajnih volilnih komisijah. "Res pa je, da je ta način dela vsa leta odstopal od običajne prakse drugod po Sloveniji. Čas je, da ta sistem poenotimo," so zapisali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window