Navigacija
Portal TFL

STA novice / Jure Leben - okoljski minister, ki so ga odnesli stari grehi (biografija)

sreda, 27.2.2019

Ljubljana, 27. februarja (STA) - Jure Leben se po dobrih petih mesecih poslavlja s položaja ministra za okolje in prostor. Od septembra se je lotil številnih področij, med drugim interventnega zakona o odvozu odpadne embalaže in sveč, njegovo ministrsko kariero pa so na koncu predčasno ustavile odločitve, ki jih je sprejemal kot vodja projekta drugi tir Divača-Koper.

Leben je odstopil po tistem, ko so mediji v preteklih dneh objavili sporočila glede domnevnega dogovarjanja za posel z maketo drugega tira med Divačo in Koprom. Dopisovanja kažejo, da so se aktivnosti pri poslu začele odvijati, še preden so bili objavljeni razpisi.

Agencija Futura je tako osem dni pred razpisom za komunikacijske aktivnosti in 33 dni pred razpisom pošiljala cenike za maketo v kabinet takratnega premierja Mira Cerarja in na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, njegov državni sekretar Leben pa je bil vodja projekta drugi tir.

Leben je očitke o nepravilnostih zavrnil, v torek pa ponudil svoj odstop in zapisal, da je njegova vest čista, da pa je od njega kot ministra neodgovorno, da posredno ogroža nujno kredibilnost resorja, ki ga vodi. "V zadnjih petih mesecih smo naredili ogromno in da bi naše projekte, ki so ključni za Slovenijo dolgoročno, ovirala senca dvoma, ni niti pošteno niti odgovorno. Zato sem včeraj, z vsem zavedanjem in čisto vestjo, predsedniku vlade ponudil svoj odstop," je pojasnil.

Premier Marjan Šarec je njegov odstop sprejel in pri tem večkrat izpostavil njegovo dobro delo na ministrstvu. "Upam si trditi, da 15 let nismo imeli tako dobrega ministra na resorju okolja in prostora. Je prvi ki je po dolgem času začel premikati stvari, šel na teren in mi redno poročal," je dejal Šarec in ocenil, da si je Leben resnično prizadeval za spremembe ter da ga zaradi njegove operativnosti in delavnosti zelo ceni. V primeru, da se bo v preiskavi o maketi izkazalo, da Leben ni storil nepravilnosti, ne izključuje tudi sodelovanja z njim v prihodnje.

Podobno je delo ministra iz svoje stranke pred tem pohvalil predsednik SMC Miro Cerar, ki pa Lebnovo odločitev razume in spoštuje kot korak k razbremenitvi dela vlade.

Leben se je rodil leta 1981 v Ljubljani. Med šolanjem je aktivno igral košarko. Ta ga je vodila na študij v ZDA, kjer je končal študij iz ocenjevanja in varstva okolja. Nato se je vrnil v Evropo, kjer je delal v transportnem inštitutu TRL, in sicer na področjih ocenjevanja transportnih sistemov, celovite presoje vplivov na okolje, vpeljave novih tehnologij in podnebnih sprememb.

Šolanje je nadaljeval na britanski univerzi Oxford Brookes, kjer je končal specialistični okoljski študij. Letos je na britanski univerzi Hertfordshire zaključil še magistrski študij filozofije.

Po vrnitvi v Slovenijo je leta 2008 prevzel vodenje Centra za obnovljive vire energije in varstvo okolja Pivka, strokovno pot pa nadaljeval v vladni službi za podnebne spremembe, kjer je bil zadolžen za razvoj politik na področju energije in novih zelenih tehnologij ter vodenja EU projektov.

V letu 2012 je delo nadaljeval na takratnem ministrstvu za kmetijstvo in okolje, kjer je bil odgovoren za implementacijo ECO oznake in eko inovacij, bil je vodja medresorske delovne skupine za zelena javna naročila, gradnjo in rekonstrukcijo cest in namestnik vodje medresorske delovne skupine za zeleno davčno reformo.

Oktobra 2014 je bil Leben v vladi Mira Cerarja imenovan za državnega sekretarja na ministrstvu za okolje in prostor, a je manj kot mesec dni po imenovanju odstopil. Na dan je namreč prišlo, da je napačno navajal svojo izobrazbo kot magister znanosti.

Poleti 2016 sta ga Cerar in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič znova povabila k sodelovanju. Zasedel je mesto državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu in prevzel vodenje projekta drugi tir. Prav odločitve, ki jih je sprejemal v povezavi s projektom, so Lebna pripeljale do odločitve, da še drugič predčasno zapusti okoljsko ministrstvo.

Vlogo ministra je Leben prevzel v Šarčevi vladi. Med drugim se je zavzel za izboljšanje odločevalskih in delovnih procesov ter vsebine dela ministrstva. Obljubil je tudi intenzivno sodelovanje z drugimi resorji ter izboljšanje sodelovanja z nevladnimi organizacijami.

Konkretno se je lotil številnih področij; v javnosti so najbolj odmevali interventni zakon o odvozu odpadne embalaže in sveč, odstranitev plovil iz Jernejevega kanala ter napoved sanacije otroških igrišč v Celjski kotlini. Zaradi odkritih nepravičnosti v primeru postopkov v povezavi z načrtovanim črpanjem plina na območju Petišovcev se je moral pod Lebnovo taktirko z mesta generalnega direktorja Agencije RS za okolje (Arso) posloviti Joško Knez. Vsebinsko odločitev o Petišovcih naj bi Arso sprejel kmalu, Leben pa je bil zaradi svojih odločitev v tej zgodbi deležen tudi groženj.

Ob Lebnovem odhodu na okoljskem ministrstvu ostajajo odprte številne fronte. Do sredine leta naj bi ministrstvo pripravilo zakon o odpadkih, ki bi celovito uredil to področje. S spremembami zakona o vodah naj bi uredili pogoje za investicije, kot je Magnina v občini Hoče-Slivnica, z novelo zakona o okolju pa uredili sanacijo degradiranih zemljišč oz. vprašanje stečajev onesnaževalcev. Na Lebna so se obračali tudi Vrhničani v primeru ponovnega zagona proizvodnje Kemisa in nevladne organizacije v primeru gradnje kanalizacijskega kanala C0 na območju vodovarstvenega območja Jarški prod v Ljubljani.

Ko so se začeli na Lebnov račun kopičiti očitki v zvezi z maketo, je poudaril, da je mnogim trn v peti, ker po dolgih letih zatišja na okoljskem ministrstvu odpira zahtevna področja. "Ne bom se dal, ne bom pokleknil. Nadaljeval bom z urejanjem tega področja, z odpadki, ki so v Sloveniji velik biznis, vztrajal bom proti frackingu v Sloveniji, zahtevam, da se kanalizacija gradi v skladu z najvišjimi okoljskimi standardi, in še bi lahko našteval."

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window