Navigacija
Portal TFL

STA novice / Svet Evrope sprejel prvo mednarodno dogovorjeno definicijo seksizma

sobota, 30.3.2019

Strasbourg, 30. marca (STA) - Svet Evrope je ta teden sprejel dokument, katerega cilj je ustaviti seksizem. Priporočila, ki jih je odbor ministrov SE sprejel v luči gibanja MeToo, vključujejo prvo mednarodno dogovorjeno definicijo seksizma.

Dokument izpostavlja, da je seksizem izraz "zgodovinsko neenakih razmerij moči" med moškimi in ženskami, kar vodi v diskriminacijo in preprečuje polno emancipacijo oz. napredek žensk v družbi, piše na spletni strani Sveta Evrope.

Priporočila so v Odboru ministrov naslovili na 47 držav članic panevropske organizacije, izpostavljajo pa, da sta seksizem in nasilje nad ženskami in dekleti povezana. "'Navadni' seksizem je namreč del kontinuuma nasilja", ki ustvarja "ozračje ustrahovanja, strahu, diskriminacije, izključevanja in negotovosti".

Odbor ministrov zato s priporočili poziva članice, da okrepijo boj proti seksizmu v vseh plasteh družbe - saj se ta pojavlja povsod. Dokument izpostavlja, kaj je seksistično obnašanje, različnim deležnikom pa podaja konkretna orodja za njegovo identifikacijo in razkritje.

Priporočila vsebujejo tudi celovit seznam ukrepov in situacij, v katerih se seksizem izraža, od oglaševanja do medijev prek zaposlovanja, pravosodja, izobraževanja in športa. Dokument poudarja, da jezik ne bi smel potrjevati "hegemonije moškega modela", in zato predlaga uporabo "nevtralnih oblik", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Pri Svetu Evrope so ob tem obžalovali, da nove tehnologije, čeprav so prenašalke svobode izražanja in enakosti med spoloma, hkrati omogočajo izražanje žaljivih mnenj in nasilnih obnašanj.

Dokument državam članicam nalaga, da spremljajo napredek pri uresničevanju v njem vsebovanih smernic in da o sprejetih ukrepih in napredku na tem področju obveščajo Komisijo za enakost spolov pri Svetu Evrope.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window