Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj opozarja podjetja na carinske kontrole v primeru brexita brez dogovora

sreda, 3.4.2019

Bruselj, 03. aprila (STA) - Evropska komisija je danes v Bruslju opozorila, da v primeru brexita brez dogovora začnejo takoj veljati carinske kontrole blaga iz Združenega kraljestva. Evropski carinski organi so pripravljeni, pripravljenost morajo zagotoviti tudi podjetja, je pozval evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve, davke ter carine Pierre Moscovici.

Na področju carin in davkov brexit brez dogovora pomeni takojšnjo ponovno uvedbo carinskih kontrol blaga iz Združenega kraljestva, izpolnjevanje novih obrazcev za podjetja, ki trgujejo z Združenim kraljestvom, in obveznost pobiranja davka na dodano vrednost za blago, uvoženo iz Združenega kraljestva, je naštel Moscovici.

Trgovci, ki še ne vedo, kaj morajo v tem primeru storiti, naj takoj vzpostavijo stik z nacionalnimi oblastmi, da bodo zagotovili čim bolj nemoten tok blaga, poziva komisar. Na voljo je veliko gradiva, tako preprost seznam s petimi koraki kot vodnik o carinah, ki ponuja celovit pregled potrebnih korakov.

Ker britanski parlament zavrača ločitveni sporazum, o katerem se je britanska vlada dogovorila z EU, in ker med britanskimi poslanci ni konsenza o alternativni rešitvi, je scenarij neurejenega izstopa 12. aprila vse verjetnejši. Komisija bo v prihodnjih dneh predstavila vrsto pripravljalnih ukrepov na brexit brez dogovora na različnih področjih.

Moscovici je danes ponovil, da neurejenega brexita nihče ne želi, in izpostavil upanje, da se mu bo mogoče izogniti. Obenem je poudaril, da je sedemindvajseterica na ta scenarij pripravljena tako dobro, kot je to mogoče. Če ne bo potrditve ločitvenega sporazuma ali drugačnega dogovora, se bo brexit brez dogovora zgodil 12. aprila opolnoči.

O najbolj občutljivem vprašanju, ureditvi na meji na irskem otoku, komisar ni želel konkretno govoriti. Poudaril je le, da je temeljni cilj v vseh okoliščinah zagotoviti spoštovanje velikonočnega sporazuma, ključnega dosežka v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window