Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za zdravstvo zaradi vloženega dopolnila preložil obravnavo zakonskega predloga Levice

četrtek, 4.4.2019

Ljubljana, 04. aprila (STA) - Člani odbora DZ za zdravstvo so se na današnji seji s 14 glasovi za in enim proti odločili, da bodo preložili obravnavo predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ga je vložila Levica. Obravnavo bodo nadaljevali po pridobitvi mnenja pristojnih o dopolnilu, ki sta ga na seji kot dopolnilo odbora vložili Levica in koalicija.

Poslanci Levice so spremembo zakona o zdravstveni dejavnosti predlagali z namenom, da bi onemogočili prenos zdravstvenih storitev na izvajalce izven mreže javne službe ter preprečili privatizacijo in odtekanje javnega denarja v roke zasebnih izvajalcev. Namen naj bi dosegli s črtanjem sedmega odstavka 53. c člena zakona.

Na zakonski predlog Levice so prispele pripombe, da bi lahko v zdajšnji obliki zmanjšal dostopnost storitev in s tem posegel v pravico do zdravstvenega varstva. Na to sta opozorili tako parlamentarna zakonodajno-pravna služba in vlada kot združenje zdravstvenih zavodov in zdravniška zbornica.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je na današnji seji odbora ocenil, da bi sprejetje zakonskega predloga lahko preprečilo tudi možnost pogodbenega sodelovanja med javnimi zdravstvenimi zavodi oziroma izvajalci zdravstvene dejavnosti, ki imajo koncesijo. Vlada in ministrstvo zato predloga v tej obliki nista podprla.

Javnim zdravstvenim zavodom se po Šabedrovem mnenju vendarle mora omogočiti sklepanje pogodb o sodelovanju vsaj z drugimi javnimi zavodi ali koncesionarji. Podprl pa je stališče, naj se tovrstne pogodbe sklepajo le izjemoma, v kolikor ni mogoče skleniti nobene izmed pogodb civilnega prava, ki jih že določa zakon o zdravstveni dejavnosti.

V Levici so skušali pomisleke odpraviti z dopolnilom k prvemu in dopolnilom k drugemu členu zakona, ki pa po oceni zakonodajno-pravne službe in vlade nista rešila neustreznosti predloga. Poslanci Levice in koalicije so zato pripravili novo dopolnilo k prvemu členu ter ga na sami seji predlagali kot dopolnilo odbora.

Jelka Godec (SDS) je Levici in koaliciji očitala, da se "hecajo" z dopolnili, medtem ko zdravstvo razpada. Predlagala je, naj odbor preloži obravnavo predloga spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti in jo nadaljuje potem, ko se bodo o novem dopolnilu izrekle zakonodajno-pravna služba, vlada in pristojna komisija državnega sveta.

Predsednik odbora Franc Trček (Levica) je odredil 15-minutni odmor, da bi se v Levici in koaliciji posvetovali o predlogu Godčeve. Glasovanje je nato pokazalo skoraj soglasno strinjanje, da se obravnava zakonskega predloga preloži. Kot sta ocenila Robert Pavšič (LMŠ) in Trček, gre za prepomembne zadeve, da bi se z njimi hitelo.

Zaenkrat sicer še ni znan datum nadaljevanja seje odbora za zdravstvo.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window