Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica za ureditev pridelave in uporabe medicinske konoplje

petek, 5.4.2019

Ljubljana, 05. aprila (STA) - V poslanski skupini Levice zahtevajo sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri bodo od ministrstva za zdravje zahtevali, da uresniči že sprejete sklepe glede pridelave in predelave konoplje v medicinske namene in to dejavnost končno omogoči tudi v praksi. Kot so poudarili, ministrstvo v dveh letih naloženega sklepa ni uresničilo.

Čeprav za pridelavo in uporabo konoplje v medicinske namene po njihovem mnenju obstajajo vse potrebne zakonske podlage, država tega doslej v praksi ni udejanjila, zaradi pomanjkanja politične volje na tem področju pa trpijo bolniki, ki bi medicinsko konopljo potrebovali, a do nje, razen na črnem trgu, nimajo dostopa.

Levica si je že v prejšnjem mandatu prizadevala za ureditev področja rabe konoplje. Prav na njihovo pobudo so uredili področje njene industrijske in prehranske rabe, državni zbor pa je sprejel sklep, s katerim je vladi naložil legalizacijo medicinske rabe in pridelave konoplje.

Vlada je marca 2017 del sklepov realizirala s sprejetjem sprememb uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, s čimer je bila seznamu skupine II dodana konoplja oziroma njeni ekstrakti, rastlina in smola, njena uporaba pa je s tem dovoljena v medicinske namene, skladno s področno zakonodajo ter predpisi in smernicami, ki urejajo njihovo predpisovanje.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala poslanka Levice Violeta Tomič, so stvari v praksi drugačne, saj bolniki nimajo dostopa do medicinske konoplje, njena pridelava za medicinske namene pa je še vedno onemogočena.

"In to kljub temu da so se v koalicijskem sporazumu vse vladne stranke zavezale k legalizaciji do leta 2019. Zato vztrajamo. V Sloveniji je treba v praksi omogočiti pridelavo, predelavo in uporabo konoplje v medicinske namene," je dejala Tomičeva.

Smiselnost uporabe konoplje v medicinske namene po njenem ni več strokovno vprašanje, saj so njene pozitivne lastnosti pri zdravljenju mnogih bolezni in stanj raziskane in znanstveno potrjene. Ob tem je spomnila, da je v vse večjem številu držav dovoljeno zdravniško predpisovanje rastline konoplje ter gojenje nadzorovane in omejene količine konoplje za lastno uporabo z receptom.

Slovenija na tem področju krepko zaostaja, čeprav ni več zakonskih zadržkov, zato bolniki v praksi do konoplje praviloma dostopajo preko črnega trga. Države, ki so se odločile dovoliti in v praksi omogočiti uporabo, so s takšnim ukrepom dosegle tudi regulacijo in nadzor nad kakovostjo in uporabo konoplje.

V Levici zato od novega ministra za zdravje Aleša Šabedra pričakujejo, da bo omogočil nadaljnje korake v tej smeri, saj zakon, ki ureja uporabo konoplje v medicinske namene, že obstaja. Da pravnih zagat ni več po besedah Tomičeve dokazuje dejstvo, da je ministrstvo biotehniški fakulteti že izdalo dovoljenje za raziskave pri vzgoji hibridov konoplje, ki bi jih lahko uporabljali v medicinske namene.

To po njenem mnenju pomeni, da so pravne podlage za širšo podelitev dovoljenj zagotovljene, ministrstvo mora sprejeti le podzakonske akte, ki bodo določili kriterije za podeljevanje dovoljenj za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene. Ob nujnosti ureditve legalizacije gojenja konoplje pa po mnenju Levice ne gre pozabiti še na zadnji ključni korak popolne legalizacije uporabe konoplje.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window