Navigacija
Portal TFL

STA novice / Kmetijsko ministrstvo za celovito rešitev glede ustreznih bivalnih pogojev psov

ponedeljek, 8.4.2019

Ljubljana, 08. aprila (STA) - Ministrica za kmetijstvo je Aleksandra Pivec je danes sprejela predstavnike društva za dobrobit živali AniMa, ki so ji predali podpise pod peticijo proti privezovanju psov. Ministrica je zagotovila, da k tematiki pristopajo resno in odgovorno, saj želijo problematiko zagotavljanja ustreznih bivalnih pogojev hišnih ljubljenčkov rešiti celovito.

Ministrica se je v izjavi za medije po srečanju zahvalila za peticijo in nasploh za vključenost društva v to tematiko. Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, pa tudi na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin se je po njenih besedah zelo dobro zavedajo in k njej tudi resno in odgovorno pristopajo.

Vsakršno omejevanje svobode gibanja in tudi omejevanje socialnih stikov psom je široka problematika, ki jo želijo na ministrstvu obravnavati širše in kompleksno. Na ministrstvu in na upravi so se tematike že lotili in preučujejo možnosti za spremembo predpisov, pri čemer preverjajo tudi pravno ureditev v drugih evropskih državah, ki so uporabo verige prepovedale že v celoti ali pod določenimi pogoji, je povedala Pivčeva. Popolno prepoved privezovanja imajo sicer Malta, Avstrija, Madžarska, Danska, Hrvaška in Bolgarija.

Na ministrstvu po njenih besedah ocenjujejo, da glavni problem niso verige, pač pa je neodgovorno ravnanje lastnikov ob vse večjem številu hišnih ljubljenčkov treba nasloviti kompleksno. Na upravi zato že potekajo aktivnosti za izvedbo širše kampanje osveščanja o odgovornem ravnanju lastnikov do hišnih ljubljenčkov oz. domačih živali nasploh.

Lastnike želijo poučiti zlasti o potrebah teh živali, osveščati pa jih želijo tudi o zakonodaji in predpisih, ki določajo osnovne minimalne bivalne pogoje in oskrbo. Kot je opozorila ministrica, pa odločitev ne želijo sprejemati prehitro. Tudi če bi verigo odpravili, bi bilo namreč še vedno nehumano, če ne bi obenem psom zagotovili ustreznih bivalnih pogojev.

Danes je sicer predpisana minimalna dolžina priveza oziroma verige, in sicer mora meriti najmanj tri metre oziroma trikratno dolžino živali.

Predsednica nadzornega odbora društva AniMa Cirila Toplak pa je poudarila, da skoraj 12.000 podpisov pod peticijo dokazuje, da ljudem ni vseeno, v kakšnih pogojih bivajo domače živali. Društvo za dobrobit živali se stanja morda najbolj zaveda, saj nenehno in predano delujejo na terenu, kjer dnevno prihajajo v stik z bolj ali manj osveščenimi lastniki hišnih živali, je pojasnila.

Strinjala se je, da je osveščanje na tem področju zelo pomembno, zato je izrazila zadovoljstvo nad pripravami na kampanjo, ki bi lahko na tem področju nekaj spremenila. Kljub vsemu pa Toplakova meni, da to ne bo dovolj za večje premike. Tudi sprememba samo na področju privezovanja ne bo dosti spremenila, če ne bo ustreznih alternativ, je poudarila.

Zadnja novela zakona o zaščiti živali je bila sprejeta pred šestimi leti in Toplakova je izrazila upanje, da bo prav Pivčeva ministrica, ki bo Slovenijo postavila na zemljevid tistih držav, ki bodo za zgled družbam glede odnosa do živali. "Živali so čuteča bitja, s katerimi si delimo Zemljo, zato je prav da zanje primerno poskrbimo," je še poudarila.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window