Navigacija
Portal TFL

STA novice / Levica za razpravo o javnem prometu

četrtek, 11.4.2019

Ljubljana, 11. aprila (STA) - Levica želi o razvoju javnega prometa v državi, predvsem v osrednjeslovenski regiji, razpravljati na odboru DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Razpravo o tem, kakšno prometno politiko potrebujemo, bo pred tem opravila na nedeljskem posvetu. Meni, da je treba zlasti posodobiti železniški in drug javni potniški promet.

V Levici so spomnili, da so se s strankami sredinskega petorčka strinjali, da je treba prometno politiko v Sloveniji spremeniti ter namesto v ceste vlagati v železniški in javni promet. Ker pa je ministrstvo za infrastrukturo nedavno predstavilo pobudo za državno-prostorsko načrtovanje za širitev vpadnic na ljubljanskem avtocestnem območju, kar je sicer v pristojnosti Darsa, pozivajo k razpravi.

"V Levici na to temo zahtevamo sklic odbora. Projekt, ki bi stal vsaj 800 milijonov evrov, novejše ocene pa segajo do 1,2 milijarde evrov, namreč ne bo rešil težav s pretočnostjo prometa, te se bodo zgolj preselile na ljubljanske mestne vpadnice," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Projekt je bistveno dražji od alternativ in tudi zaradi negativnega vpliva na zdravje ljudi nesprejemljiv.

Študija regionalne razvojne agencije ljubljanske urbane regije kaže, da bi z izboljšanjem dostopnosti in učinkovitosti javnega železniškega prometa v Ljubljani lahko število potnikov na vlakih iz te regije povečalo za 45 odstotkov, od tega na nekaterih relacijah, med Ljubljano in Kranjem ali Postojno, tudi za med 80 in 100 odstotki.

"Za to bi bilo treba odpraviti ozka grla in druge pomanjkljivosti ljubljanskega železniškega vozlišča, izvesti nekaj organizacijskih ukrepov ter manjših infrastrukturnih ukrepov, ki vključujejo gradnjo Tivolskega loka. Celotna investicija je ocenjena na okoli 200 milijonov evrov ali na približno četrtino oz. šestino tega, kot bi stala širitev ljubljanske obvoznice," so napisali.

Zato predlagajo, naj parlamentarni odbor od ministrstva zahteva, naj prekine z vsemi dejavnostmi, povezanimi s širitvijo ljubljanske obvoznice, in namesto tega posodobi železniški in drug javni potniški promet v osrednjeslovenski regiji. Predlagajo tudi sprejem sklepa, s katerim naj od vlade zahteva, da Darsu zamrzne proračunska sredstva za načrte z obvoznico.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window