Navigacija
Portal TFL

STA novice / Volkswagen dosegel poravnavo z Avstralijo zaradi goljufanja z izpuhi

ponedeljek, 16.9.2019

Sydney, 16. septembra (STA) - Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je v Avstraliji sklenil dogovor o poravnavi v skupinski tožbi lastnikov njegovih avtomobilov zaradi goljufanja na testih izpušnih plinov. Poravnava, ki jo mora potrditi še zvezno sodišče, ga bo stala 127 milijonov kanadskih dolarjev (85 milijonov ameriških dolarjev, 77,8 milijona evrov).

Volkswagen je leta 2015 priznal, da je okoli 11 milijonov motorjev dizelskih avtomobilov po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela, da so avtomobili v času testiranj proizvedli manj škodljivih izpušnih plinov kot pri dejanski vožnji. Na avstralske ceste je sodeč po sklenjenem dogovoru zapeljalo okoli 100.000 takšnih vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lastniki teh vozil bodo od Volkswagna zdaj lahko zahtevali odškodnino. Pri nemškem avtomobilskem velikanu so izrazili upanje, da sporazum predstavlja še en korak k dokončni rešitvi t. i. afere dieselgate.

Dogovor se sicer nanaša izključno na poravnavo in ne na odgovornost, zato Volkswagen z njim ni izrecno priznal, da je z avtomobili, ki so jih dobavili Avstralcem, dejansko kaj narobe.

Za kazni, odškodnine in stroške popravil po izbruhu afere je Volkswagen doslej plačal že okoli 30 milijard evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window