Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na mariborskem sodišču vnovičen začetek sojenja za umor na Titovi cesti

ponedeljek, 16.9.2019

Maribor, 16. septembra (STA) - Skoraj točno dve leti po krvavem obračunu na Titovi cesti v Mariboru, v katerem umrl 52-letni Rado Mitrović, se je danes na mariborskem sodišču začelo vnovično sojenje Senadu Softiću, ki ga tožilstvo bremeni umora in povzročitve splošne nevarnosti. Kot poročata spletna Dnevnik in Večer, je sodišče danes skušal prepričati, da obračuna ni načrtoval.

Softić je dejanje priznal že na predobravnavnem naroku januarja lani, a je do izreka sodbe prišlo šele dobro leto pozneje, saj je skušal dokazati, zakaj si ne zasluži najvišje možne kazni, sodnica Andreja Lukeš pa je zoper 55-letnega obtoženca, ki se ni strinjal z višino predlagane kazni, začela izvajati dokaze, ki bi lahko vplivali na odmero kazni.

Po letu dni razvlečenem predobravnavnem naroku je sodišče Softića februarja obsodilo na enotno kazen 26 let zapora, kar je le leto dni manj, kot je predlagalo tožilstvo. Njegova zagovornica Tanja Kompara je v pritožbi zahtevala razveljavitev in novo sojenje pred drugim sodnim senatom.

Višji sodniki so zahtevi ugodili, saj bi moralo prvostopenjsko sodišče po njihovem prepričanju sklep o že sprejetem priznanju krivde preklicati, dokaze, ki jih je izvajalo v okviru naroka za izrek kazenske sankcije, pa bi moralo presojati na glavni obravnavi.

Softić je na današnjem začetku glavne obravnave po poročanju Večera sodnico Mašo Blažeka skušal prepričati, da je Mitrovića ubil, ne pa umoril, saj da ga ni namerno zasledoval in zločina ni načrtoval, pač pa naj bi se srečala po naključju.

Kot poroča Dnevnik, se obsodbi za umor skuša izogniti z izgovorom, da je miroljuben in nenasilen človek, ki je zločin zagrešil pod vplivom nekakšne duševne motnje ali bolezni.

V napisanem zagovoru je priznal, da je streljal na Mitrovića, a če bi to načrtoval, bi po njegovih besedah to lahko storil drugače in ne sredi ceste. Po njegovem je šlo za hipno odločitev, dogodek da je bil posledica spleta okoliščin, slabega psihičnega in fizičnega stanja, zdravstvenih težav, slabih preteklih življenjskih izkušenj in njihovih posledic, je sodnico prepričeval Softić, ki naj bi bil na Mitrovića jezen, ker se je vtikal v njegovo družino.

Dodal je še, da nikogar ni hotel ogrožati in da mu je žal, da se je vse to zgodilo. "Ko sem se zavedel, sem odložil pištole in se predal ter počakal policiste," je po pisanju Večera še dodal, medtem ko na vprašanja tožilstva in sodišča ni želel odgovarjati.

Ker bosta 30. oktobra pretekli dve leti od vložitve obtožnice in bi se Softić odtlej lahko branil s prostosti, je sodnica datume glavnih obravnav razpisala precej strnjeno, zadnja predvidena obravnava pa je 29. oktobra, torej le dan preden bo, če sodbe še ne bo, Softić izpuščen iz pripora.

Kot piše Večer, tudi v primeru odprave pripora ni nujno, da bo Softić odkorakal na prostost. Medtem je namreč postala pravnomočna sodba ptujskega sodišča, ki ga je zaradi nasilja v družini in nedovoljene posesti orožja konec leta 2017 obsodilo na leto in pol zapora. Softić je v tem primeru sicer vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa je vrhovno sodišče še ni obravnavalo.

Tožilstvo sicer vztraja pri očitkih Softiču o umoru in povzročitvi splošne nevarnosti. Obtoženi je namreč 4. oktobra 2017 sredi dne zapeljal za avtomobilom, v katerem so bili Mitrović in dva njegova sodelavca. Na križišču Titove ceste in Ulice pariške komune so zaradi rdeče luči ustavili, Softić pa je stopil do njih z dvema pištolama, razbil steklo in izstrelil 28 nabojev, pri tem pa Mitrovića ustrelil v glavo.

Med streljanjem je enega od sopotnikov zadel v roko, eden od izstrelkov pa je priletel tudi v mimo vozeči avtomobil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window