Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vse več podjetnikov plačuje prispevke z enim e-računom

ponedeljek, 23.9.2019

Ljubljana, 23. septembra (STA) - Za poenostavljen način plačevanja prispevkov za socialno varnost prek e-računa se je od maja, ko je Finančna uprava RS (Furs) dala na voljo to možnost, odločilo blizu 1500 zavezancev. Septembra so na ta način plačali za skupaj pol milijona evrov prispevkov, so sporočili iz Fursa, kjer za ostale sistem poenostavitve še pripravljajo.

Plačevanje prispevkov za socialno varnost z enim e-računom je Furs konec maja omogočila samozaposlenim in družbenikom. Odtlej lahko zavezanci vsak mesec na enem e-računu plačajo vse štiri prispevke za socialno varnost: za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, za zdravstveno zavarovanje, za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti.

Na ta način je plačevanje obveznosti poenostavljeno, predvsem pa cenejše, saj se na ta način zmanjšujejo stroški provizije bankam, so sporočili iz Fursa.

Zavezanec mora e-račun poravnati najpozneje do 20. v mesecu. Zaradi različnih datumov zapadlosti se medtem za plačilo akontacije dohodnine še vedno zahteva ločen plačilni nalog.

Furs plačevanje obveznosti na podlagi e-računa uvaja postopoma. Tako je zdaj rešitev na voljo družbenikom in samozaposlenim oz. osebam, ki samostojno opravljajo pridobitno ali drugo dovoljeno dejavnost (npr. samostojnim podjetnikom, kulturnikom, športnikom, odvetnikom ...) in so sami dolžni obračunavati prispevke za socialno varnost, v prihodnje pa bo na voljo še pravnim osebam.

Zavezanci se na prejemanje e-računa prijavijo v svoji spletni banki. Furs jim bo nato na podlagi obračuna dajatev pripravil t.i. zbirni plačilni nalog ter jim ga v obliki e-računa posredoval po 15. v mesecu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window