Navigacija
Portal TFL

STA novice / Novela zakona o poslancih naj ne bi imela več zadostne podpore

torek, 15.10.2019

Ljubljana, 15. oktobra (STA) - Novela zakona o poslancih, ki med drugim spreminja tudi pogoje prenehanja poslanskega mandata, naj ne bi imela več zadostne podpore v DZ. Po neuradnih informacijah potekajo pogovori o tem, ali bodo o noveli vendarle glasovali, ali pa jo umaknili z dnevnega reda seje DZ, ki bo prihodnji teden.

Pod novelo zakona o poslancih se je sicer pred nekaj meseci podpisalo 74 poslancev iz večine strank. Izjema so bili poslanci Levice in NSi, ki so proti noveli glasovali tudi na seji mandatno-volilne komisije DZ minuli teden.

Zaradi nerešenega vprašanja o sankcijah ob morebitni nezdružljivosti poslanske funkcije pa so dvom v podporo predlogu po seji parlamentarne komisije izrazili tudi v nekaterih drugih poslanskih skupinah koalicije, zlasti v SMC in SAB. Zavrnjena so bila tako koalicijska kot opozicijska dopolnila, ki so se na to nanašala.

Glede nezdružljivosti poslanske funkcije bi po predlogu novele, o kateri naj bi sicer odločal DZ, za poslance v celoti veljale tako materialne kot procesne določbe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta zakon predvideva objavo kršitelja na spletni strani in možnost globe, ne pa tudi prenehanja poslanskega mandata.

V javnosti so se po razpravi o noveli pojavili številni očitki o privilegijih poslancev.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window