Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo za zdravje obvestili o dvomljivem ravnanju nekaterih optikov koncesionarjev

ponedeljek, 21.10.2019

Ljubljana, 21. oktobra (STA) - Ministrstvo za zdravje so obvestili o dvomljivem ravnanju v okviru koncesionarjev s področja okulistike, je na seji DZ opozoril minister Aleš Šabeder. Gre za to, da naj okulisti ne bi izdajali naročilnic za očala pacientom, ampak jih direktno posredujejo v optiko, ki je velikokrat v njihovi lasti. Na ta način pa kršijo pravico pacienta do izbire.

Ministrstvo za zdravje bo po napovedi ministra koncesijske pogodbe v prihodnje usklajevalo z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti. Tako namerava poseči v vsebino pogodb v okulistični dejavnosti, da bo v pogodbo uvrstilo klavzulo o neprimernosti povezave koncesionarja z določeno optiko.

Prav tako pa bo opredelilo dolžnost koncesionarja, da po končanem pregledu izroči naročilnico za izdelavo očal zavarovancu in mu s tem zagotovi svobodno izbiro, je v odgovoru na vprašanje poslanca SDS Jožefa Lenarta povedal Šabeder.

Nadzor nad izvajanjem predpisov s področja izvajanja zdravstvene dejavnosti in materialnega poslovanja je sicer v pristojnosti ministrstva za zdravje in ga izvaja v obliki upravnih nadzorov, kamor so vključeni tudi koncesionarji.

Nadzor nad izvajanjem pogodb o izvajanju storitev na račun javnih sredstev pa izvaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Tako je bil zavod na pobudo Komisije za preprečevanje korupcije že vključen v problematiko neprimernega sodelovanja med okulisti in optiki, je pojasnil Šabeder.

Strokovni nadzor nad delom posameznega zdravnika izvaja Zdravniška zbornice Slovenije, minister za zdravje pa lahko odredi celovit nadzor, kadar gre za sum nepravilnosti v zvezi z organizacijo, strokovnostjo delovnega procesa ali nepravilnosti v zvezi s kakovostjo in varnostjo zdravstvenih storitev, je dodal.

Glede povezave med okulisti in optiki je Šabeder še povedal, da sodelovanja med eno in drugo dejavnostjo ni mogoče prepovedati. "Biti pa mora transparentno in mora zagotavljati integriteto na eni in drugi strani," je poudaril.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window