Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ zaradi dopolnil koalicije prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja (dopolnjeno)

sreda, 6.11.2019

Ljubljana, 06. novembra (STA) - Odbor DZ za zdravstvo je do nadaljnjega prekinil obravnavo predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Koalicijske stranke so namreč pripravile več dopolnil, s sprejemom katerih pogojujejo svojo podporo predlogu. Druge poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ imajo tako čas, da se do njih opredelijo.

Sejo odbora so prvič prekinili že kmalu po začetku, ko so koalicijski člani želeli odmor, ki so ga izkoristili za razpravo z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom o dopolnilih.

Kot je po prekinitvi dejal poslanec LMŠ Robert Pavšič, so po vseh pogovorih koalicije, Levice in pristojnih ministrstev poiskali "skupni imenovalec", ki so ga še lahko vnesli v svoj predlog dopolnil, s katerim bi "hitreje prišli do dejanske ukinitve dopolnilnega zavarovanja in načrtovanja nadaljnjih ukrepov, ki jih je že napovedalo ministrstvo za zdravje".

Koalicija svojo podporo predlogu Levice tako sedaj pogojuje s sprejetjem njihovih devetih dopolnil, s katerimi po besedah Pavšiča ukinjajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvajajo pavšalni prispevek.

Do takega načina postopanja koalicijskih strank je bil oster koordinator Levice Luka Mesec, saj so v Levici koalicijske stranke k pripravi dopolnil pozivali en mesec.

Poslanec SMC Jani Möderndorfer je na to odvrnil, da je bilo gleda na te pozive "več kot jasno, da bomo v tej smeri poskušali delati".

Da se tako poslanske skupine kot zakonodajno-pravna služba DZ opredelijo do dopolnil, potrebujejo več časa, je ocenil predsednik odbora in poslanec Levice Franc Trček. Člani odbora so tako z 11 glasovi za in brez glasu proti izglasovali prekinitev obravnave predloga Levice. Kot je napovedal Trček, bodo člani odbora o nadaljevanju obravnave pravočasno obveščeni. Tako še ni jasno, kdaj se bo odbor na to temo ponovno sestal.

Zakonodajno-pravna služba je po hitrem pregledu dopolnil še pred prekinitvijo sicer opozorila na vprašanje dopustnosti dopolnil, saj da se dotikajo povsem novih vsebin, ki imajo naravo drugih zakonov.

Še v ponedeljek, ko je minister predstavnikom koalicije predstavil svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na zavod za zdravstveno zavarovanje, je koalicija izrazila načelno podporo temu predlogu in je bilo pričakovati, da bo predlog Levice danes zavrnjen.

Šabeder se za zdaj na napoved koalicijskih dopolnil ne želi odzvati.

Levica dopolnilno zdravstveno zavarovanje sicer želi ukiniti z novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki med drugim predvideva uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

Izpad prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zavarovanja želijo v Levici dvigniti še z zvišanjem prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje s spremembami zakona o prispevkih za socialno varnost. Ravno danes je predlog novele pod drobnogled vzel odbor DZ za finance, a obravnave ni končal. Sejo so morali namreč prekiniti, saj se je nato začela seja odbora DZ za zdravstvo.

S koalicijskimi dopolnili pa bi namesto finančnega vira, ki so ga predvideli v Levici, uvedli plačilo obveznega mesečnega pavšalnega prispevka v višini 29 evrov. Prispevek bi se lahko valoriziral enkrat letno. Zavezanci za njegovo plačilo pa bi bili tisti, ki danes plačujejo obvezno zdravstveno zavarovanje.

Člani odbora za zdravstvo pa so danes podprli pobudo poslanke NSi Ive Dimic za ustanovitev pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Sloveniji. Kot je pojasnila poslanka, je zaradi velikega bremena raka v državi porast in zdravljenje rakavih bolezni treba budno spremljati in obravnavati tudi na ravni DZ, hkrati pa bi pododbor tudi osveščal o preventivnih programih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window