Navigacija
Portal TFL

STA novice / ZSSS delodajalce poziva k izplačilu 13. plače in božičnice

četrtek, 7.11.2019

Ljubljana, 07. novembra (STA) - Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) je ob iztekanju leta delodajalce danes pozvala, da skladno z določili kolektivnih pogodb in drugih dogovorov med socialnimi partnerji ter s sprejetimi merili novembra in decembra zagotovijo izplačilo 13. plače in božičnice.

ZSSS v danes objavljenem pozivu, pod katerega se je podpisala predsednica največje sindikalne konfederacije v državi Lidija Jerkič, tako poziva delodajalce, da v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz uspešnosti poslovanja v podjetjih ta in prihodnji mesec zagotovijo izplačilo dela plače na podlagi uspešnosti poslovanja, torej 13. plače ali plačila za delovno uspešnost, ter da najpozneje v decembru zagotovijo tudi izplačilo nagrade oz. božičnice v vseh tistih primerih, ko je to določeno s kolektivno pogodbo ali s posebnim dogovorom med sindikatom in vodstvom družbe.

V ZSSS ob tem spominjajo, da so izplačila iz uspešnosti poslovanja v zadnjih letih davčno razbremenjena. Od njih se plačajo zgolj prispevki za socialno varnost, znesek do 100 odstotkov povprečne mesečne plače pa je oproščen plačila dohodnine. Prejemek se do 100 odstotkov povprečne plače tako ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

V nedavno sprejetem paketu davčnih sprememb, ki v delu nekoliko razbremenjuje dohodke in je sledil lanski razbremenitvi regresa, ni bilo dodatnih razbremenitev izplačil za poslovno uspešnost.

To je ena od stvari, ki si je želijo delodajalci, na ministrstvu za finance pa so napovedali, da se bodo v prihodnjem letu nadaljevali pogovori med socialnimi partnerji o potencialnih dodatnih davčnih spremembah s ciljem nadaljnje razbremenitve dela.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window