Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pričakovati nadaljnje pogovore Levice in LMŠ o možnostih ukinitve dopolnilnega zavarovanja

četrtek, 7.11.2019

Ljubljana, 07. novembra (STA) - Dan po prekinitvi obravnave predloga Levice o ukinitvi dopolnilnega zavarovanja na odboru DZ za zdravstvo je iz izjav predstavnikov Levice in LMŠ razbrati, da ne izključujejo povsem dodatnih pogovorov ali dopolnil k predlogu. A kot kaže, glede načina preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja ostajajo vsak na svojem bregu.

Kljub pričakovanjem, da bodo poslanci koalicije na sredini seji parlamentarnega odbora za zdravstvo zavrnili predlog Levice, s katerim bi ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so v koaliciji na odboru napovedali več dopolnil.

Z njimi bi namesto dviga prispevnih stopenj, kot je želela Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov. S sprejemom dopolnil je koalicija pogojevala podporo predlogu Levice.

Sejo so prekinili, da bi poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ predloge dopolnil lahko preučile. Levica pa je nato ugotovila, da je vlada s tem potegnila še zadnjo potezo in dokončno odstopila od dogovora z njimi.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je v izjavi medijem v DZ danes dejal, da bodo videli, ali bo koalicija vztrajala pri dopolnilih in zakonu, saj je bilo "po določenih izjavah razumeti, da je že sama začela dvomiti v dopolnila".

Vendar je treba po njegovih navedbah počakati do nadaljevanja seje, ki naj bi jo nadaljevali konec meseca. Je pa predlog možno popraviti še z dodatnimi dopolnili, da bi lahko že v tej fazi vključeval tudi solidarnostno lestvico plačevanja, je povedal Vatovec.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je danes ponovil namen koalicijskih dopolnil, s katerimi so v predlog Levice želeli vnesti del predloga ministrstva za zdravje, ki tudi pripravlja svoj predlog rešitve.

Po trditvah Golubovića so želeli kompromis, zdaj pa v DZ nihče ni zmagovalec, so pa zmagovalke tri komercialne zavarovalnice. Zatrdil je, da so dopolnila v sredo dopoldne še zadnjič usklajevali z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, zatem pa tudi obvestili vodje poslanskih skupin. Šabeder in koalicijski člani odbora so o dopolnilih sicer razpravljali še tik po začetku seje odbora, ki so jo za pol ure prekinili na prošnjo koalicije, zatem pa so sejo prekinili do nadaljnjega.

S tem so po besedah Golubovića dosegli to, da predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ne more biti na novembrski seji, ampak bo morda na decembrski, če bo odbor pravočasno sklican. "A po drugi strani je to dovolj časa, da se usedemo za mizo in pogovorimo, ali imamo željo, da zakon spravimo čez postopek ter ukinemo dopolnilno zavarovanje," je dejal. Potem pa se, kot je nadaljeval, usedejo za isto mizo Levica, koalicijski partnerji in ministrstvo ter najdejo kompromis: "ali dodatno obdavčiti prispevke pri plačah ali narediti solidarnostno lestvico plačevanja prispevkov iz neto prihodkov".

Potezo koalicije z dopolnili je danes komentiral tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Vladni predlog glede ukinitve dopolnilnega zavarovanja se mu zdi ustrezen, prav tako se strinja z namero, da v drugem koraku uredijo solidarnostno lestvico. Tako ne razume, zakaj je Levica nezadovoljna, saj da si je vlada prizadevala, da bi preuredili predlog Levice, ki pa se s tem ni strinjala in zato tudi ni bilo kompromisa.

Sicer pa Erjavec ocenjuje, da bo Levici njena odločitev za odhod v opozicijo škodovala.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window