Navigacija
Portal TFL

STA novice / Koalicija za izredno uskladitev pokojnin ob 2,5-odstotni rasti

četrtek, 14.11.2019

Ljubljana, 14. novembra (STA) - Koalicijske stranke so se dogovorile glede izredne uskladitve pokojnin in z dopolnilom "posvojile" predlog DeSUS. Pokojnine se bodo leta 2020 v višini enega odstotka izredno uskladile, če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna. SAB sicer išče podporo predlogu za zvišanje pokojnin v nominalnem znesku.

Po jutranjem srečanju koalicije namreč ni bilo povsem jasno, v kakšnem primeru naj bi se pokojnine izredno usklajevale. DeSUS je predlagal, da se prihodnje leto uskladijo pri 2,5-odstotni gospodarski rasti, medtem ko se je omenjala tudi možnost, da do tega pride pri 2,8-odstotni rasti.

"Ponavadi obveščamo javnost, ko imamo vse podpise. Ko je stvar vložena, se za nas konča," je za STA pojasnil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović in dodal, da zato morda zjutraj niso neposredno pojasnili vseh zadev. So se pa po njegovih navedbah že na koalicijskem srečanju na načelni ravni dogovorili, da povzamejo dopolnilo DeSUS k predlogu posebnega zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v javnem sektorju za leti 2020 in 2021 ter izredni uskladitvi pokojnin, ki je že vloženo.

Predlog zakona bo skupaj s proračunskimi dokumenti za prihodnji dve leti v petek obravnaval odbor DZ za finance.

Po Golubovićevih besedah so se vsi strinjali s tem, da upokojenci leta 2020 in 2021 dobijo več, ali se bo to zgodilo pri 2,5- ali 2,8- ali celo triodstotni gospodarski rasti, pa so po njegovem mnenju le "tehnikalije".

Na ministrstvu za finance so ob tem za STA opozorili na dolgoročno vzdržnost javnih financ. A po Golubovićevih navedbah ne drži, da bi minister za finance Andrej Bertoncelj nasprotoval odločitvi koalicije oz. da ga ta ne bi upoštevala.

"Minister za finance je po svoji funkciji dolžan opozarjati. Je varuh vseh štirih javnih blagajn in njegova naloga je, da je do neke mere konzervativen," je pojasnil Golubović. Minister je le opozoril, da "lahko kakršnekoli spremembe do neke mere poslabšajo javnofinančno sliko". Ni pa to tak znesek, da bi bilo zaradi tega treba spreminjati proračun, je zatrdil vodja poslancev LMŠ.

Obenem pa v SAB predlagajo, da bi bila izredna uskladitev pokojnin, če bo do nje prišlo, določena v nominalnem znesku oz. da bi vsi upokojenci prejeli enako. Dopolnila po zadnjih podatkih še niso vložili in ni nujno, da ga bodo, iščejo pa zanj podporo, so pojasnili za STA.

Golubović je na vprašanje podpore predlogu SAB dejal, da se morajo o tem še govoriti in bodo razmislili o tej možnosti, če bo dopolnilo vloženo. Spomnil pa je, da predlog SAB finančno ne spreminja zadeve v primerjavi s koalicijskim dopolnilom.

K proračunskim dokumentom je sicer vloženih več dopolnil, predvsem opozicije. V tej fazi Golubović ne vidi potrebe po podpori dopolnilom opozicije, a na podlagi razprave na odboru se bo koalicija po njegovih navedbah o tem enotno odločala.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window