Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sodni svet podprl tri kandidate za dve mesti na Sodišču EU

petek, 15.11.2019

Ljubljana, 15. novembra (STA) - Sodni svet je prejšnji teden obravnaval kandidature za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU v Luksembourgu. Predsedniku republike so soglasno predlagali Klemna Podobnika za eno mesto, za drugo pa Nino Savin Bossiere in Jureta Vidmarja.

Zdaj bo na vrsti predsednik Borut Pahor, ki se bo moral opredeliti do kandidatov in sporočiti svojo izbiro državnemu zboru. Kandidata bosta morala dobiti podporo večine vseh poslancev, potem pa bo v Bruslju sledilo še zaslišanje pred t. i. Odborom 255, ki po 255. členu pogodbe o delovanju EU ocenjuje primernost predlaganih kandidatov za sodnike Sodišča EU.

Sodni svet je o odločal o prijavah na dva razpisa za mesti sodnika na Sodišču EU iz Slovenije. Prvi razpis je bil objavljen 22. marca letos, drugi pa 14. junija. Sodni svet je o kandidatih odločal skupaj na seji 7. novembra. Tedaj so opravili tudi razgovore s kandidati.

Šlo je za ponovljena razpisa, potem ko razpis iz aprila lani ni uspel. Kandidata Miro Prek in Marko Pavliha namreč nista dobila ustrezne podpore. Prvi zaradi očitkov o spolnem nadlegovanju in nasilju nad sodelavko ni dobil zadostne podpore v DZ, drugi pa je junija pogorel pred Odborom 255.

Ministrstvo za pravosodje je zato moralo razpisa ponoviti. Na prvi razpis se je prijavilo šest kandidatov, ki so izpolnjevali pogoje, na drugega pa osem, so za STA pojasnili na ministrstvu.

Vlada je o kandidaturah odločala že pred časom, a razen ocene, da kandidati izpolnjujejo pogoje iz razpisov, drugega ni bilo mogoče izvedeti. Prejšnji teden je nato kandidature obravnaval tudi Sodni svet, odločitev pa so sporočili v zapisniku seje, ki je bil na spletni strani sodnega sveta objavljen v sredo.

Glede kandidatur na marčnem razpisu je Sodni svet kot najprimernejšega kandidata podprl profesorja Klemna Podobnika. Na junijskem razpisu pa je Sodni svet kot najprimernejša kandidata podprl Nino Savin Bossiere in Jureta Vidmarja, brez prednostnega vrstnega reda. Glede ostalih kandidatov in kandidatk pa so sporočili le, da izpolnjujejo pogoje za sodnika Splošnega sodišča EU.

Podobnik je profesor gospodarskega in evropskega prava na ljubljanski pravni fakulteti. Je tudi gostujoči profesor na latvijski pravni fakulteti. Je strokovnjak s področja prava intelektualne lastnine in konkurenčnega prava, ki predstavlja velik del obsega dela Sodišča EU, so utemeljili na Sodnem svetu.

Savin Bossierejevo so podprli zaradi njenih večletnih praktičnih izkušenj na Sodišču EU, v okviru katerih si je nabrala bogato znanje tako s področja prava EU kot izkušnje z delovanjem tega sodišča. Na njem je začela delati kot pravnica lingvistka, nato pa kariero nadaljevala kot strokovna sodelavka in vodja kabineta dosedanjega slovenskega sodnika Preka. Odlikuje jo široko poznavanje prava EU in visoke strokovne kompetence za delo na tem sodišču, menijo na Sodnem svetu in ocenjujejo, da bi v primeru izvolitve lahko takoj začela z učinkovitim izvrševanjem funkcije.

Vidmar je profesor mednarodnega prava, ki se je s svojim znanstvenim in raziskovalnim delom uveljavil v mednarodnem okolju. Dvojni doktor znanosti je predstojnik katedre za mednarodno javno pravo na pravni fakulteti univerze v Maastrichtu na Nizozemskem. Kot raziskovalec, profesor, predavatelj in gostujoči član deluje tudi na univerzah v Oxfordu, Amsterdamu, Nottinghamu in Harvardu. Med drugim je član Stalnega arbitražnega sodišča v Haagu, sodnik ad hoc Evropskega sodišča za človekove pravice, so pojasnili na Sodnem svetu.

Kot so utemeljili, so jih pri oblikovanju mnenja vodile strokovne kompetence prijavljenih kandidatov v skladu z usmeritvami omenjenega strokovnega Odbora 255. Upoštevali so tudi uravnoteženost med različnimi strokovnimi okolji ter med povezanostjo kandidatov z domačim pravosodnim in kulturnim okoljem na eni ter širšim mednarodnim, zlasti evropskim prostorom na drugi strani, so pojasnili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window