Navigacija
Portal TFL

STA novice / Računsko sodišče informacijsko podporo sodiščem ocenilo kot učinkovito

torek, 26.11.2019

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Računsko sodišče je izvedlo revizijo učinkovitosti vrhovnega sodišča pri zagotavljanju informacijske podpore delovanju sodišč v letih od 2016 do 2018 in ugotovilo, da je ta učinkovita. Kot primer dobre prakse med drugim izpostavlja vzpostavitev spletišč, s katerimi so v poslovanje sodstva vključeni notarji, odvetniki in drugi, ter zemljiško knjigo.

Revizorji v poročilu o reviziji ugotavljajo, da informacijski sistem nudi podporo 60 sodiščem s splošno pristojnostjo in šestim specializiranim sodiščem na 85 lokacijah, ki so v času revizije skupaj v povprečju letno prejela 871.000 novih zadev. Sistem uporablja 4200 notranjih in več kot 130.000 zunanjih uporabnikov.

V triletnem obdobju, na katerega se je nanašala revizija, je vrhovno sodišče za omenjeni sistem porabilo nekaj manj kot 11,9 milijona evrov oziroma 2,4 odstotka vseh proračunskih odhodkov za delovanje sodišč.

Sistem sodiščem zagotavlja več kot 20 po meri razvitih informacijskih rešitev in tehnično infrastrukturo, na kateri delujejo. Vrhovno sodišče je med drugim razvilo več informacijskih rešitev, ki so podpirale upravno poslovanje sodišč, med drugim rešitev, ki je omogočila spremljanje učinkovitosti dela sodišč, vključno s sodnimi zaostanki. Uvedlo je tudi informacijsko rešitev, s katero je podprlo velik del notranjih procesov sodišč in vzpostavilo pravno-informacijski sistem, ki podpira strokovno delo zaposlenih.

Kot enega od primerov dobre prakse računsko sodišče izpostavlja vzpostavitev spletišča, s katerimi so v informacijsko poslovanje sodstva vključeni notarji, odvetniki, stečajni in likvidacijski upravitelji ter drugi. Tudi širša javnost lahko prek spleta pridobi zemljiškoknjižne podatke, prične postopek izvršbe, postopke overitve javnih listin, poleg tega pa lahko vpogleda tudi v sodno prakso. Najbolj široko uporabljane zunanje storitve, ki jih omogoča informacijska podpora vrhovnega sodišča, so storitve zemljiške knjige, ki jih je ob zaključku obdobja revizije uporabljalo okoli 130.000 zunanjih uporabnikov, je zapisalo računsko sodišče.

Med dobrimi praksami revizorji izpostavljajo tudi dejstvo, da sodišča uporabljajo odprtokodna brezplačna pisarniška orodja, s čimer so dosegli pomembne finančne prihranke pri 4200 uporabnikih, ki pri svojem delu skoraj brez izjeme potrebujejo pisarniške informacijske rešitve.

Med slabostmi pa revizorji izpostavljajo, da so bila nekatera področja delovanja sodstva ob zaključku revizije le deloma informacijsko podprta. "Civilni postopki, zadeve s področja delovnih, socialnih in upravnih sporov, kazenski postopki in prekrškovni postopki so namreč v različni meri še vedno zahtevali tudi uporabo dokumentacije v fizični obliki. Vrhovno sodišče poleg tega še ni ustrezno podprlo dela s sodnimi taksami in drugimi finančnimi obveznostmi, ki izvirajo iz sodnih postopkov," so zapisali. Zato so vrhovnemu sodišču podali tudi nekaj priporočil za izboljšanje sistema.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window