Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament potrdil pet članov Evropskega računskega sodišča

torek, 26.11.2019

Strasbourg, 26. novembra (STA) - Evropski poslanci so danes potrdili pet članov Evropskega računskega sodišča. Za nova člana sodišča sta bila izvoljena Francois-Roger Cazal in Joelle Elvinger. Trem članom sodišča, med drugim predsedniku Klaus-Heinerju Lehneju, pa so evropski poslanci obnovili šestletni mandat. Njihova imenovanja mora potrditi še Svet EU.

Evropsko računsko sodišče ima 28 članov, po enega iz vsake države članice EU. Iz Slovenije je član sodišča Samo Jereb.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu za novega člana potrdil francoskega kandidata Francois-Rogerja Cazala, nekdanjega podpredsednika odbora revizorjev evropskega mehanizma za stabilnost. Nova članica bo tudi sedanja luksemburška poslanka in pravnica Joelle Elvinger.

Nemškemu članu Evropskega računskega sodišča Klaus-Heinerju Lehneju, ki je trenutno predsednik sodišča, bil pa je tudi dolgoletni evroposlanec, je Evropski parlament danes podaljšal mandat.

Poslanci so mandat podaljšali tudi Grku Nikolaosu Milionisu in Nizozemcu Alexu Brenninkmeijerju, ki sta člana Evropskega računskega sodišča od leta 2014.

Imenovanja članov Evropskega računskega sodišča morajo potrditi še države članice.

Evropsko računsko sodišče s sedežem v Luksemburgu kot neodvisni zunanji revizor EU skrbi za interese davkoplačevalcev EU. Sodišče nima pravnih pooblastil, vendar si prizadeva izboljšati, kako Evropska komisija upravlja proračun EU. Sodišče tudi poroča o finančnem poslovodenju v EU.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window