Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ podaljšal prehodno obdobje za prekinitev lastniških povezav med lekarnami in veledrogeristi

torek, 26.11.2019

Ljubljana, 26. novembra (STA) - Državni zbor je na današnjem zasedanju z 51 glasovi za in 29 proti sprejel spremembo zakona o lekarniški dejavnosti, ki prinaša podaljšanje prehodnega obdobja, v katerem morajo lekarne prekiniti lastniške povezave z veledrogeristi. Že dopoldanska predstavitev stališč poslanskih skupin je pokazala, da se zakonski spremembi obeta zadostna podpora.

Prepoved lastniških povezav med lekarnami in veledrogeristi je DZ na predlog takratne vlade Mira Cerarja uzakonil z novelo zakona o lekarniški dejavnosti decembra 2016, in to po številnih postopkovnih zapletih. Veledrogeristi bi prvotno morali poslovanje prilagoditi omejitvi do januarja 2018, vendar so poslanci nato rok podaljšali do konca letošnjega leta.

A tudi to je po mnenju predlagateljev tokratne spremembe - pod zakonski predlog so se podpisali poslanci LMŠ in SMC - še vedno prekmalu, zato so se zavzeli za podaljšanje prilagoditvenega obdobja do konca leta 2021, čemur je DZ tudi pritrdil. Sporni izjemi namreč ostajata občinska javna zavoda Lekarna Ljubljana in Mariborske lekarne, ki še nista prekinila povezave z veledrogeristoma LL Grosistom oziroma Farmadentom.

Lekarna Ljubljana se je zakonsko določbo, ki prepoveduje vertikalne povezave, odločila izpodbijati na ustavnem sodišču, ki pa v tem primeru še ni sprejelo odločitve.

Predlagatelji spremembe zakona o lekarniški dejavnost so tudi opozorili na nevarnost nastajanje oligopolov oziroma dupolov na trgu prometa z zdravili na debelo po izteku prehodnega obdobja. Glavna igralca na trgu veledrogeristov naj bi namreč ostala Salus in Kemofarmacija.

Že v dopoldanski obravnavi so podporo zakonski spremembi napovedali v SD, SMC, Levici in SAB. V poslanski skupini NSi so pojasnili, da spremembi ne bodo nasprotovali, iz DeSUS pa je bilo slišati, da njihovi poslanci ne bodo glasovali enotno. Proti spremembi so se izrekli v SDS in SNS.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window