Navigacija
Portal TFL

STA novice / Inštitut predstavil model za odkup podjetij s strani zaposlenih

ponedeljek, 2.12.2019

Ljubljana, 02. decembra (STA) - Inštitut za ekonomsko demokracijo je danes predstavil knjigo, v kateri je opisan model za odkup podjetij s strani zaposlenih v Sloveniji. Do sredine prihodnjega leta bo pripravil predlog zakona, ki bi omogočil in vzpodbudil delavsko lastništvo predvsem v malih in srednjih podjetjih.

Slovenski model lastništva zaposlenih je zgrajen po vzoru ameriškega programa ESOP in je prilagojen na način, da ga je mogoče vzpostaviti tako v slovenskem kot v drugih evropskih gospodarstvih. Za to bi potrebovali zakonsko podlago, ki bi postopek odkupa davčno optimizirala in vzpostavila davčne spodbude za akterje, je na današnji predstavitvi v Ljubljani povzel predsednik inštituta Tej Gonza.

Model naslavlja demografske izzive, saj se v Sloveniji mnoga mala podjetja soočajo s staranjem lastnikov, ki ob koncu svoje karierne poti ne vedo, kaj s podjetjem. Nagovarja tudi iskanje dolgoročne ekonomske strategije, ki bo učinkovita, družbeno odgovorna in trajnostna. Njegov učinek na davčno blagajno bi bil po ocenah pravnika inštituta Gregorja Berkopca dolgoročno nevtralen ali pozitiven.

V ZDA se je po modelu ESOP prestrukturiralo 7000 podjetij, v katerih dela 14,3 milijona delavcev oz. 10 odstotkov delovne sile zasebnega sektorja v ZDA. Raziskave o podjetjih z lastništvom po modelu ESOP so pokazale pozitivne vplive lastništva zaposlenih na poslovanje podjetja ter na premoženje in počutje zaposlenih, je dejal Gonza.

Model ESOP temelji na prostovoljnem pristopu vseh deležnikov k odkupu podjetja s strani zaposlenih. Ta se financira s prihodki podjetja, brez denarnega vložka zaposlenih. Ti so lastniki podjetja prek sklada, s čimer se onemogoči razprodajo delnic pri zaposlenih. Sklad omogoča samodejno vključevanje novih delavcev in izplačevanje odhajajočih zaposlenih ter udeležbo zaposlenih v dobičku.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window