Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada o gospodarskih temah

četrtek, 5.12.2019

Ljubljana, 05. decembra (STA) - Vlada je sprejela načrt vlaganj v promet in prometno infrastrukturo za obdobje 2020-2025. Za zračni in vodni promet, investicije in obnove državnih in cestninskih cest, posodobitev železnic in trajnostne ukrepe ter upravljanje prometa bo v šestih letih skupaj namenila 5,6 milijarde evrov.

Vlada se je seznanila s končno oceno neposredne škode na stvareh zaradi posledic neurij s poplavami, močnim vetrom in točami med 2. in 4. julijem. V 46 občinah je nastalo za 12,5 milijona evrov neposredne škode. Končna ocena presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov letošnjega proračuna, zato bo država ukrepala v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč.

Vlada je sprejela predlog novele zakona o davku na tonažo. Ta dopolnjuje slovensko shemo državne pomoči za pomorski promet, tako da bo ta še bolj upoštevala smernice EU o državnih pomočeh na tem področju. Zakonska sprememba je bila slovenska zaveza Evropski komisiji, ki je pred letom dni slovenski sistem davka na tonažo podaljšala za 10 let.

Vlada je s spremembo uredbe o ukrepu dobrobit živali iz programa razvoja podeželja 2014-2020 podaljšala rok za izvedbo usposabljanj s 15. decembra na 25. februar 2020. Datum, na katerega Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja za namen upravnega pregleda prevzame podatke iz evidence o tem, pa se bo spremenil s 15. januarja na 17. marec 2020.

Vlada je sprejela sklep o določitvi cene za sežig komunalnih odpadkov na območju občin Savinjske regije za obdobje 2020 do 2022, ki kot doslej znaša 84,78 evra na tono. Predvidena količina za sežig je 29.400 ton. Izračun cene upošteva upravičene stroške v višini 11,027 milijona evrov in odbitne postavke, ki zmanjšujejo upravičene stroške za 3,529 milijona evrov.

Vlada je sprejela sklep o določitvi povprečne letne cene toplote za en megajoul toplote za leto 2020, po katerem faktor C znaša 0,026 evra. Letos je faktor C znašal 0,022 evra. Gre za eno izmed spremenljivk v formuli za izračun višine plačila za koncesijo za rabo termalne vode za potrebe kopališč in ogrevanja.

Vlada je sprejela poročilo o zaključenih pogajanjih za sklenitev sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o gradnji cestnega mostu pri mejnem prehodu Dragonja oz. Kaštel ter pooblastila ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek, da ga podpiše.

Vlada je dala soglasje k spremembam tarife Agencije za trg vrednostnih papirjev ter k tarifi o taksah in nadomestilih, ki jo je novembra sprejel svet agencije. Vrednost točke se s tarifo agencije ne spreminja in še naprej znaša 4,20 evra.

Vlada je v vlogi skupščine dala soglasje družbi Borzen, da podeli solidarno poroštvo družbi BSP k sklenitvi pogodbe o okvirnem kreditu do višine glavnice 1,75 milijona evrov z morebitnimi stranskimi obveznostmi ter za svoje obveznosti do banke v zavarovanje banki izroči banki bianco menice.

Vlada se je v vlogi ustanoviteljice in edine družbenice Holdinga Kobilarna Lipica seznanila z letnim poročilom te družbe za lani. V tem letu je bilančna izguba družbe znašala nekaj manj kot 166.000 evrov in bo ostala nepokrita.

Vlada je sprejela pobudo za sklenitev mednarodnih sporazumov o zračnih prevozih med Slovenijo in Kenijo, Gano, Kongom, Nigerijo, Kolumbijo in Ugando. Predstavniki slovenske letalske industrije so namreč izrazili interes za sklenitev dvostranskega sporazuma o zračnem prevozu s temi državami zaradi možnosti opravljanja prevoza tovora.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window