Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ opravil razpravo o predlogu Levice za umik iz Afganistana

torek, 17.12.2019

Ljubljana, 17. decembra (STA) - V zadnjem delu današnje seje DZ so poslanci predstavili še stališča poslanskih skupin do predloga poslancev Levice za vojaški umik Slovenije iz Afganistana. Na matičnem odboru za obrambo predlogi sklepov niso dobili zadostne podpore, zato tudi DZ danes o tem ni glasoval.

Poslanec Levice Primož Siter je menil, da Natove sile v Afganistanu ne pripomorejo k miru v tej državi. Vojna v Afganistanu je doslej terjala več kot 10.000 življenj, je poudaril.

Slovenija v Afganistanu sodeluje od 2004, v tem času pa je po navedbah poslanca za "podžiganje vojne" namenila skoraj 60 milijonov evrov. "Nato in z njim Slovenija sta razlog za vojno opustošenje v Afganistanu. Zato smo v Levici predlagali, da Slovenija s tem prekine," je pojasnil Siter.

Temu predlogu so že na odboru nasprotovali v večini ostalih poslanskih skupin, kjer so izpostavljali različne podatke o izboljšanju razmer v Afganistanu v zadnjih letih. Franc Jurša (DeSUS) je poudaril, da bi umik Slovenije krepko zamajal zavezništvo in mednarodno verodostojnost Slovenije.

Da je prav, da Slovenija sodeluje v Afganistanu, je ocenil Žan Mahnič (SDS). Kot je dejal, je grožnje nacionalni varnosti najbolje eliminirati, še preden pridejo na ozemlje tvoje države. In prav to Slovenija počne s svojo navzočnostjo v Afganistanu, je prepričan.

Poslanci LMŠ predloga za umik Slovenske vojske iz Afganistana ne podpirajo, je pojasnil Robert Pavšič. Kot je povedal, si sicer želi, da bi v prihodnje prišlo do skupne odločitve Nata za umik iz Afganistana, kar bi pomenilo, da nas tam ne potrebujejo več.

Vsakršen odmik od mednarodnih in nacionalnih odločitev glede ravnanja v Afganistanu bi negativno vplival na verodostojnost slovenske politike na mednarodnem diplomatsko-političnem parketu, pa je opomnil Samo Bevk iz SD.

Tudi v SMC priporočila za umik Slovenije iz Afganistana ne podpirajo. Kot je v imenu poslanske skupine povedal Gregor Židan, bi se z umikom Slovenske vojske iz Afganistana zmanjšala varnost Slovencev, povečala pa bi se stopnja ogroženosti naše države, je dejal.

Prav tako so umiku nasprotovali v NSi. Matej Tonin je opomnil, da je edina rešitev za Afganistan politični dogovor med vsemi stranmi. Rešitev, ki jo predlaga Levica, pa bi po njegovih besedah zadeve še poslabšala.

Proti predlogu so tudi v SAB. Andrej Rajh je opozoril, da bi umik varnostnih sil iz Afganistana vodil v eskalacijo nasilja, kar bi nedvomno občutili tudi v Evropi. "Če ne drugače, se lahko ponovijo številne tragedije, povezane z migracijami," je opozoril.

So pa podporo predlogu Levice za umik Slovenije iz Afganistana izrazili v SNS. Po besedah Janija Ivanuše so v stranki ogorčeni, tudi zaradi stroškov, ki jih je imela Slovenija v teh vseh letih sodelovanja v operacijah znotraj sil Nata v Afganistanu. "S tem denarjem bi raje odpravili socialne krivice, ne pa, da podpiramo neuspešno politiko Nata in ameriških sil," je dejal.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window