Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski poslanci podprli boljšo zaščito čebel

sreda, 18.12.2019

Strasbourg, 18. decembra (STA) - Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju sprejel resolucijo o pobudi EU za opraševalce, s katero pozdravlja ukrepe za večjo zaščito čebel in drugih opraševalcev. Vendar pa so poslanci obenem opozorili, da pobuda preslabo naslavlja nekatere vzroke za upad populacije opraševalcev, kot je čezmerna uporaba pesticidov.

Kot so opozorili poslanci, evropska pobuda premalo pozornosti namenja zaščiti opraševalcev pred posledicami intenzivnega kmetijstva, pesticidov, podnebnih sprememb, izgub habitatov in invazivnih vrst, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Zaradi ključnega pomena opraševalcev za biodiverziteto, kmetijstvo in razmnoževanje so poslanci Evropsko komisijo pozvali k oblikovanju obsežnejšega akcijskega programa z zadostnimi viri.

Glavni cilj skupne kmetijske politike bi moralo po mnenju poslancev postati zmanjševanje uporabe pesticidov, s čimer bi zmanjšali količine njihovih ostankov v habitatih čebel. Tako so pozvali k obveznim ciljem zmanjšanja uporabe pesticidov, ki bi jih vključili v naslednjo revizijo direktive o trajnostni uporabi pesticidov.

Naklonjenost okrepljenim ukrepom za zaščito čebel je izrazil tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Ob tem upa, da se bodo predlagani ukrepi parlamenta za zaščito opraševalcev sprejemali in izvajali v sodelovanju s kmeti. Medsebojna odvisnost kmetijstva in opraševalcev je namreč dobesedno življenjskega pomena tako za opraševalce in kmete kot tudi potrošnike, je poudaril.

Za ohranjanje biotske raznovrstnosti oziroma zdravega življenjskega okolja za čebele in ostale opraševalce predlagani ukrepi po Bogovičevem mnenju sicer ne bodo dovolj. "Treba je storiti še kaj več, predvsem v članicah EU z visokointenzivnim kmetijstvom, kot so Danska, Nizozemska in Belgija," je opozoril.

Predstavniki EU so aprila lani s ciljem zaščite čebel sklenili prepovedati uporabo treh pesticidov iz skupine neonikotinoidov - klotianidina, imidakloprida in tiametoksama - za katere je pred tem veljala omejitev uporabe.

Vendar pa je več držav članic zahtevalo dodatne ukrepe, zato je junija sledila pobuda za opraševalce. Oktobra letos so poleg tega na seznam prepovedanih pesticidov dodali še tiakloprid.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window