Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predlog SDS za omejitev uporabe pirotehnike končal zakonodajno pot

sreda, 18.12.2019

Ljubljana, 18. decembra (STA) - Novela zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, s katero so v SDS predlagali omejitev in strožji nadzor nad prodajo in uporabo pirotehničnih izdelkov, je končala zakonodajno pot. Medtem ko so nekateri poslanci želeli doseči popolno prepoved pirotehnike, pa jih je večina dvomila, da bi spremembe pripomogle k povečanju varnosti.

Osnovni namen predloga, ki so ga v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, je bila omejitev in strožji nadzor glede prodaje in uporabe pirotehničnih izdelkov. Še nekoliko bi omejili rok prodaje in uporabe pirotehnike ter poostrili nadzor, iz zakonodaje pa umaknili določbo, da lahko tudi mladoletni pirotehniko uporabljajo, če so pod nadzorom staršev.

Predlog je sicer prestal splošno razpravo, ko je večina poslancev sklenila, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Ob tem so v SD in Levici napovedali, da bodo poskušali v nadaljevanju obravnave doseči popolno prepoved pirotehnike.

A ob obravnavi na matičnem odboru za notranjo politiko predlog SDS ni dobil zadostne podpore. Večina članov odbora je sledila mnenju vlade, ki je opozorila, da ima Slovenija eno strožjih zakonodaj na področju pirotehnike v EU. Podatki policije pa kažejo, da je najbolj moteča in nevarna za ljudi in živali uporaba pokajočih pirotehničnih izdelkov, ki so že po sedaj veljavni zakonodaji prepovedani. Popolna prepoved pa po mnenju vlade niti ni mogoča, ker smo del EU.

Ker matični odbor ni podprl zakonskega predloga, DZ na današnji seji o njem ni glasoval, pač pa se je le seznanil, da je zakonodajni postopek končan.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window