Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada ob koncu leta med prioritetami prihodnjih mesecev izpostavila tudi ureditev dolgotrajne oskrbe

petek, 20.12.2019

Ljubljana, 20. decembra (STA) - Slovenija letošnje leto zaključuje v dobrem položaju, so ocenili v vladi Marjana Šarca. Med dosežki so izpostavili ohranitev socialnega miru in začetek del pri gradnji drugega tira. Začrtali so tudi ključne prioritete prihodnjega leta, med katerimi sta zagotavljanje varnosti in ureditev dolgotrajne oskrbe.

"Kljub negotovim razmeram v mednarodnem prostoru še vedno beležimo stabilno rast, blizu treh odstotkov, in razvojno dohitevamo države EU. Trendi zaposlenosti so še vedno pozitivni, napredek pa so Sloveniji v letošnjem letu priznale tudi vse tri ključne bonitetne agencije," so zapisali v uradu vlade za komuniciranje.

Med dosežki so izpostavili ohranitev socialnega miru, zato je dogovor o plačah s sindikati javnega sektorja še vedno izjemno pomemben, še posebej v luči uresničevanja cilja uravnoteženosti javnih financ. Kot so zapisali, je vlada poskrbela še, da se je začelo delo pri gradnji drugega tira in da se je z ničelne točke premaknila izgradnja tretje razvojne osi.

Med ukrepi, ki jih bo s prihodnjim letom vsak "občutil na lastni koži", so izpostavili brezplačno učno gradivo za celotno prvo triado osnovne šole, višjo minimalno plačo in izvzete dodatke ter višje socialne prejemke.

Vlada je za prihodnje leto začrtala vrsto prioritet. Ena od njih bo zagotavljanje varnosti, tako na področju upravljanja migracij kot tudi na področju vse bolj aktualne kibernetske varnosti.

Visoko na lestvici prioritet v letu 2020 bo zagotovo tudi ureditev dolgotrajne oskrbe. Kot družba smo predolgo odlašali z urejanjem tega področja, zato je skrajni čas, da se soočimo z razmerami in ukrepamo, so prepričani v vladi. Ob tem enako velja za ureditev področij komunalnih odpadkov, čakalnih dob ter kadrovskih težav v zdravstvu. "Gre za izjemno kompleksne problematike, ki jih verjetno ni moč rešiti v času mandata ene vlade. A včasih lahko že drobna sprememba na teh področjih veliko pomeni v življenju posameznika," so izpostavili.

Prav tako bodo nadaljevali davčno reformo in prizadevanja za zniževanje stroškov lokalne samouprave, usklajevali pa bodo tudi spremembe sistemske ureditve plačnega sistema javnega sektorja. Uveljaviti želijo sprememb volilne zakonodaje, prioriteta bo tudi skrb za starejše, uspešno izvajanje repatriacije in natančen pregled vsebin, ki se financirajo s sredstvi evropske kohezijske politike, a ne dosegajo načrtovanih rezultatov.

Vlado bodo zaposlovale še priprave na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021, ki bo po navedbah vlade prispevalo k nadaljnjemu uveljavljanju Slovenije v mednarodni skupnosti.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window